Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για το πώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το ράλι των τιμών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σχετικά έγγραφα.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επείγοντα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον περιορισμό των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, αναφέρει ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν και ένα ανώτατο όριο τιμής για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου από το σύστημα της Ε.Ε. για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο να προσφέρουν επείγουσα “υποστήριξη μέσω πανευρωπαϊκών πιστωτικών γραμμών” για συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά που βρίσκονται πλέον να πρέπει να καλύψουν μεγάλες απαιτήσεις κάλυψης περιθωρίων (margin calls), σύμφωνα με έγγραφο που συνέταξε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

Ήδη Φινλανδία και Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

“Οι απαιτήσεις περιθωρίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης [futures] έχουν αυξηθεί ανάλογα με τις αυξημένες ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για έναν αριθμό εταιρειών που ολοένα και μεγαλώνει να διατηρήσουν ανοιχτές τις θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου, προκαλώντας την απόσυρσή τους από τις προθεσμιακές αγορές”, αναφέρεται στο έγγραφο της Ε.Ε.