Διορία 60 λεπτών ώστε να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους αποκηρύξει έδωσε την Τρίτη (30/8) στους υποστηρικτικές του που συγκρούονται από χθες με αντίπαλες φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες και τον στρατό στη Βαγδάτη, ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Ήδη οι Σαντριστές έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

«Ζητώ συγγνώμη από τον ιρακινό λαό, τον μόνο που επηρεάστηκε από τα γεγονότα» επεσήμανε ο Σαντρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το προπύργιό του, τη Νατζάφ στο κεντρικό Ιράκ.

«Αυτό δεν είναι επαναστατικό (πλέον) διότι έχει χάσει τον ειρηνικό του χαρακτήρα» δήλωσε ο ιερωμένος. «Απαγορεύεται να χύνεται ιρακινό αίμα», τόνισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από χθες Δευτέρα (29/8) όταν ο Σαντρ ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική, οι Ταξιαρχίες της Ειρήνης, μια ένοπλη ομάδα υπό τις διαταγές του, συγκρούεται με τη Χασντ αλ Σάαμπι, μια παραστρατιωτική, φιλοϊρανική ομάδα που έχει ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις και τον στρατό.

Μέχρι στιγμής 23 υποστηρικτές του Σαντρ έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις αυτές.