Ένας υπόδικος στην Ισπανία που είχε μείνει τετραπληγικός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς, υποβλήθηκε σε ευθανασία, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα που είχε καταθέσει, ώστε «να γλιτώσει από τους αφόρητους πόνους», όπως ανέφερε.

Με βάση το πρακτορείο Reuters, τα ισπανικά δικαστήρια έδωσαν το πράσινο φως για την ευθανασία στον 46χρονο Εουχέν Σαμπάου, αφού απέρριψαν πολλές προσφυγές των θυμάτων του, τα οποία επέμεναν ότι θα έπρεπε να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματά του. Μάλιστα, η υπόθεση έφτασε και στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο όμως αρνήθηκε να την εξετάσει, με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 46χρονος ήταν δυσαρεστημένος πρώην φύλακας ασφαλείας και πυροβόλησε τρεις συναδέλφους του –μεταξύ αυτών και μία γυναίκα– μέσα στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης όπου εργαζόταν, στην πόλη Ταραγκόνα. Στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να διαφύγει, τραυμάτισε έναν αστυνομικό.

Όταν ταμπουρώθηκε σε ένα σπίτι, έχοντας μαζί του ολόκληρο οπλοστάσιο, αστυνομικοί εισέβαλαν και τον ακινητοποίησαν, πυροβολώντας τον πολλές φορές. Ο «Πιστολέρο της Ταραγκόνα», όπως τον αποκαλούσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, έμεινε τετραπληγικός. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα πόδι ενώ οι πληγές του προκαλούσαν χρόνιο πόνο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα και καθιστούσαν αφόρητη τη ζωή του, όπως υποστήριζε.