Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει τις προβοκάτσιες ενώ εκτιμά ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας αποτελεί προσπάθεια εκδίωξης του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν πρόκειται για άμεση απειλή των ελευθεριών τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν ένα στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κινήσει της Πρίστινας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τις καλεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο απέκλεισαν με οδοφράγματα το απόγευμα της Κυριακής (31 Ιουλίου) δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία. Στην κίνηση αυτή προέβησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με πινακίδες που θα εκδίδουν οι αρχές του Κοσόβου. Η Πρίστινα από τα μεσάνυχτα δεν θα αποδέχεται και τις σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο.