Στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο πηγαίνει τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για να συναντήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα καθώς αποφάσισε να παραιτηθεί.

O Μάριο Ντράγκι μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και απέσπασε ενθουσιώδες χειροκρότημα. «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου» είπε. «Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται» είπε συγκινημένος από τα χειροκροτήματα, λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του ως πρωθυπουργός και ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για τις εκλογές.

Ο Μάριο Ντράγκι έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν τρία κόμματα, με την πλειοψηφία (50+1) να είναι οριακή. Η κυβέρνηση του έλαβε μόνον 95 θετικές ψήφους στη Γερουσία της Ρώμης, κατά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Οι γερουσιαστές που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν 35.

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 158 ψήφοι.