Αναβρασμός επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, για την απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ, όπου απαγορεύει τις αμβλώσεις στη χώρα, καθώς θεωρεί ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν παρέχεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Αρχηγοί κρατών και απλοί πολίτες διαμαρτύρονται για την συγκεκριμένη απόφαση που χαρακτηρίζουν ως οπισθοδρομική, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι φόβοι, μήπως παρθούν αποφάσεις που περιορίσουν κι άλλα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτηση στο Twitter, έγραψε ότι «η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ».

Επίσης, ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι «είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση».

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Διαμαρτυρίες υπερ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Επίσης, η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων».

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.