Την προσοχή των γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης τράβηξε η καμαριέρα Ρασέλ Κεκέ, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Στην περιφέρεια Βαλ-ντε-Μαρν κατάφερε να νικήσει την πρώην υπουργό Αθλητισμού του Εμανουέλ Μακρόν, Ροξάνα Μαρασινέανου, που ήταν υποψήφια με τον προεδρικό συνασπισμό κομμάτων, με το 50,30% των ψήφων.

Σε ηλικία 47 ετών και με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού, η Κεκέ, ανήκει στον συνασπισμό των κομμάτων της Αριστεράς. Με τη στήριξη του ακροαριστερού συνασπισμού Nupes, του Ζαν Λικ Μελανσόν, η Ρασέλ Κεκέ, ακτιβίστρια του συνδικάτου CGT, γίνεται η πρώτη καμαριέρα που εκλέγεται βουλευτής στη Γαλλία.

Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως πολεμίστρια.

«Η νίκη μου είναι ιστορική», είπε η ίδια αμέσως μετά την Κυριακάτικη εκλογή της στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Μία νίκη την οποία σχολίασε σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ρασέλ Κεκέ είναι η πρώτη καμαριέρα που θα καθίσει στα έδρανα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Απόψε, είμαι βουλευτής, εκλεγμένη βουλευτής, δεν μπορώ καν να πω τη λέξη: βουλευτής! Είμαι η φωνή των άφωνων. Είμαι υπηρέτρια, είμαι καθαρίστρια, φύλακας, βοηθός φροντίδας, βοήθεια στο σπίτι, είμαι όλες αυτές οι αόρατες δουλειές. Και στην Εθνοσυνέλευση, αυτές οι δουλειές θα είναι ορατές», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών.

Η Ρασέλ Κεκέ δεν είναι εντελώς άγνωστη στη γαλλική κοινή γνώμη.

Η συνδικαλιστική της δράση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης απεργίας, που κράτησε 22 μήνες, στο ξενοδοχείο Ibis στο προάστιο Μπατινόλ της γαλλικής πρωτεύουσας, την έφερε στο προσκήνιο.

Μητέρα πέντε παιδιών, η Ρασέλ Κεκέ γεννήθηκε το 1974 στο Αμπόμπο.

Η μητέρα της ήταν πωλήτρια ρούχων και ο πατέρας της οδηγός λεωφορείου.

Η μητέρα της πέθανε όταν αυτή ήταν μόλις 12. Εγκατέλειψε το σχολείο για να στηρίξει τα αδέρφια της. Το 2000 έφτασε στη Γαλλία. Δούλεψε πρώτα ως κομμώτρια, μετά ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ και τελικά ως καμαριέρα, έχοντας πέντε παιδιά. Πήρε τη γαλλική υπηκοότητα το 2015. Επτά χρόνια μετά κατέλαβε έδρα στη Βουλή.

Στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, για την έδρα του Βαλ ντε Μαρν, στην νοτιοανατολική πλευρά των προαστίων του Παρισιού, η Κεκέ, υποψήφια με την αριστερή συμμαχία «Nupes» υπό τον Μελανσόν, κατάφερε να επικρατήσει της Ροξανά Μαρακινό, κολυμβήτριας κορυφαίων επιδόσεων, Ολυμπιονίκη και στη συνέχεια υπουργό Αθλητισμού του Μακρόν.

Στο δεύτερο γύρο, η καμαριέρα επικράτησε με 14.663 ψήφους έναντι 14.486 που έλαβε η Μαρακινό. «Η Εθνοσυνέλευση θα τρέμει», γράφει σε ανάρτησή της στο Twitter χορεύοντας με φίλους και συνεργάτες της για να γιορτάσει τη νίκη της.