Η ΙΚΕΑ αποφάσισε να κλείσε όλα τα εργοστάσια και τα γραφεία που διατηρεί στη Ρωσία, καθώς θεωρεί ότι η επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη στη συγκεκριμένη χώρα, ύστερα από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η σουηδική εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους έως τα τέλη Αυγούστου, όμως ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμία δυνατότητα να επαναλάβει τις πωλήσεις στη χώρα, στην οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2000, όταν το μέλλον ήταν προβλέψιμο.

Ως αποτέλεσμα, ο ιδιοκτήτης της μάρκας, Inter IKEA, που είναι επίσης υπεύθυνος για τις προμήθειες, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τώρα να αναζητά αγοραστές για τα τέσσερα εργοστάσιά του που διαθέτει στη Ρωσία, θα κλείσει μόνιμα δύο γραφεία αγορών και logistics στη Μόσχα και το Μινσκ και θα μειώσει το προσωπικό.

Η ΙΚΕΑ έχει 15.000 εργαζόμενους στη Ρωσία, ενώ ο όμιλος Ingka Group που έχει όλα τα καταστήματα ΙΚΕΑ στη Ρωσία, έχει 12.500 άτομα προσωπικό σε αυτά. Ακόμη, ο όμιλος Ingka, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες στον κόσμο εμπορικών κέντρων, διατηρεί ανοιχτά 14 εμπορικά κέντρα στη Ρωσία με την επωνυμία «MEGA».

«Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί και ο καταστροφικός πόλεμος συνεχίζεται. Οι επιχειρήσεις και οι αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και δεν βλέπουμε ότι είναι δυνατόν να επαναλάβουμε τις δραστηριότητές μας σύντομα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Ingka.

Η εταιρεία αναφέρει ότι θέλει να διασφαλίσει στον κόσμο την πρόσβαση σε βασικά αγαθά που χρειάζεται, όπως ρούχα, είδη διατροφής και προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία, αλλά θα συνεχίσει να αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση.