Σεισμός 6,3 Ρίχτερ έγινε στα ανοικτά των ακτών της νήσου Τιμόρ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Η δόνηση είχε βάθος 60 χλμ και σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών ο σεισμός μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι στην περιοχή του Ινδικού.

Το Ανατολικό Τιμόρ βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Τον Φεβρουάριο σεισμός 6,2 βαθμών βόρεια της Σουμάτρας, στη γειτονική Ινδονησία, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

Το 2004 πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 βαθμών έπληξε τις ακτές της Σουμάτρας και προκάλεσε τσουνάμι το οποίο σκότωσε κάπου 220.000 ανθρώπους σε όλη την περιοχή, τους 170.000 στην Ινδονησία.

Το Ανατολικό Τιμόρ, με 1,3 εκατ. κατοίκους, είναι το νεαρότερο κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας και πρόσφατα γιόρτασε την 20ή επέτειο από την ανεξαρτησία του. Η άλλοτε πορτογαλική αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ινδονησία το 2002, έπειτα από 24 χρόνια κατοχής.

Η οικονομία της, βασικά αγροτική, υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 42% του πληθυσμού του Ανατολικού Τιμόρ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP.