Ο Γιούρι Σεβτσούκ που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ροκ σταρ και «ιερό τέρας της της ρωσικής ροκ», βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη της Ρωσίας, επειδή σε δημόσιες δηλώσεις εναντιώθηκε κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Τώρα σκοτώνουν τους ανθρώπους στην Ουκρανία, γιατί; Τα αγόρια μας πεθαίνουν στην Ουκρανία, γιατί; Οι νεολαίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας πεθαίνουν (…) λόγω των ναπολεόντειων σχεδίων του Καίσαρα μας», είπε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια συναυλίας που έγινε στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο 65χρονος τραγουδιστής κινδυνεύει σε αυτή την περίπτωση να του επιβληθεί πρόστιμο, όμως ο ρωσικός ποινικός κώδικας προβλέπει γι’ αυτά τα αδικήματα ποινές που μπορεί να φθάσουν έως την πενταετή φυλάκιση σε περίπτωση υποτροπής και σε επιβαρυντικές περιστάσεις.

Χαρακτηριστικά, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti αναφέρει πως ως ο τραγουδιστής διώκεται για «δημόσια ενέργεια με σκοπό να δυσφημήσει την προσφυγή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και πως ο φάκελος θα διαβιβαστεί στη δικαιοδοσία της Αγίας Πετρούπολης, της πόλης όπου κατοικεί.

Yuri Shevchuk

Ποιος είναι ο Γιούρι Σεβτσούκ

Ο Γιούρι Σεβτσούκ είναι επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος DDT, διάσημος στην πρώην ΕΣΣΔ, είχε καταγγείλει στη διάρκεια των ετών την κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδοκιμάζοντάς τον ακόμη και στη διάρκεια μιας συνάντησης το 2010 που είχε αναμεταδοθεί τηλεοπτικά.

Μάλιστα, πριν από την εποχή Πούτιν, ο Γιούρι Σεβτσούκ είχε διακριθεί για την εκστρατεία του κατά του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας (1994-1996).

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στα χρόνια του 1980, την τελευταία δεκαετία της ΕΣΣΔ, αποκτώντας δημοτικότητα εξαιτίας των αντισυστημικών τραγουδιών του. Με την πτώση της ΕΣΣΔ, το 1991, ο Σεβτσούκ ήταν ήδη μια μορφή της ρωσικής ροκ.

Επίσης, ήταν ένας από τους υποκινητές ενός τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης στη Ρωσία το 2011-2012, που κατεστάλη από το Κρεμλίνο.