Με ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα κορονοϊού βρίσκεται αντιμέτωπη η Βόρεια Κορέα, που ενισχύει την παραγωγή παραδοσιακών, κορεατικών φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Στόχος η αντιμετώπιση του πυρετού και του πόνου, χαρακτηρίζοντάς τα «αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης και θεραπείας της κακιάς ασθένειας».

Ένα ξέσπασμα της covid-19, το οποίο οι αρχές της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν για πρώτη φορά την προηγούμενη Πέμπτη, έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις ελλείψεις ιατρικών πόρων και εμβολίων στη χώρα, με την υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να προειδοποιεί για τις «καταστροφικές» συνέπειες που μπορεί να έχει η επιδημία για τους 25 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Newsis, επικαλούμενο βουλευτές που έχουν ενημερωθεί από την υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας, μετέδωσε χθες ότι το ξέσπασμα της covid-19 οφείλεται στην τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ στις 25 Απριλίου και εκτιμάται ότι θα φτάσει την κορύφωσή του στα τέλη Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου.

Το KCNA έχει αναφέρει απλώς ότι ένα ξέσπασμα πυρετού άγνωστης προέλευσης ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου. Μέχρι χθες Τετάρτη το βράδυ τουλάχιστον 262.270 επιπλέον άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού και ένας πέθανε, σημείωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο επικαλούμενο στοιχεία από την υπηρεσία πρόληψης επιδημιών. Δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην covid.

Μέχρι στιγμής η Βόρεια Κορέα έχει αναφέρει ότι 1.978.230 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα πυρετού και 63 έχουν πεθάνει, ενώ οι αρχές έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα.

Τα εργοστάσια παράγουν περισσότερες ενέσεις, φάρμακα, θερμόμετρα και άλλο ιατρικό εξοπλισμό στην Πιονγκγιάνγκ και τις γύρω περιοχές, ενώ σε όλη τη χώρα δημιουργούνται περισσότερες μονάδες απομόνωσης και εντείνονται οι εργασίες απολύμανσης, σύμφωνα με το KCNA. «Χιλιάδες τόνοι αλατιού μεταφέρθηκαν στην Πιονγκγιάνγκ για την παραγωγή αντισηπτικού», τόνισε.

Οι προτροπές

Ήδη ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έχει στηλιτεύσει την αναποτελεσματική διανομή φαρμάκων και έχει επικρίνει τους αξιωματούχους για την ανώριμη αντίδρασή τους στην επιδημία.

Καθώς στη Βόρεια Κορέα οι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, ενώ δεν είναι διαθέσιμα και φάρμακα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καλούν τους πολίτες να χρησιμοποιούν παυσίπονα και αντιβιοτικά καθώς και παραδοσιακά φάρμακα και θεραπείες, όπως οι γαργάρες με αλατόνερο.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε συστάσεις προς τους πολίτες, καλώντας τους να φορούν δύο μάσκες όταν βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους, κάτι που έκανε και ο ίδιος ο Κιμ όταν επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ένα φαρμακείο.

Ο Ντέιλ Φίσερ, καθηγητής ιατρικής στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, εκτίμησε ότι το εύρος της υγειονομικής κρίσης στη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχει υποτιμηθεί καθώς υπάρχει έλλειψη διαγνωστικών τεστ και εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί από τους ανθρώπους που μολύνονται από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιδημία ενδέχεται να έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα καθώς οι άνθρωποι εκεί είναι ανεμβολίαστοι.

«Τα καλύτερα υγειονομικά συστήματα σε όλο τον κόσμο δυσκολεύθηκαν (…) , οπότε εκτιμώ ότι είναι πιθανό οι πραγματικές υγειονομικές επιπτώσεις να μην περιγράφονται με ακρίβεια», σχολίασε ο Φίσερ.

«Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία εμβολιασμού και στο μεταξύ να ληφθούν σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας και να γίνουν κοινωνικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση» της covid, πρόσθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters.

Τόσο η Νότια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά δεν έχουν λάβει απάντηση από την Πιονγκγιάνγκ.

Ωστόσο τρία αεροσκάφη της νοτιοκορεατικής εταιρείας Air Koryo πήγαν στην Κίνα και επέστρεψαν στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό, δήλωσε διπλωματική πηγή.