Η Τουρκία έχει προσλάβει ισραηλινή εταιρεία που ειδικεύεται στο πολιτικό «λόμπινγκ», προκειμένου να πείσει τους γερουσιαστές των ΗΠΑ να δώσουν το «πράσινο φως» για την πώληση των F-16.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προσεγγίσει 150 μέλη του Κογκρέσου και προσπαθεί να μεταπείσει την αρνητική στάση τους, μία εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια της έκκλησης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν προς τους γερουσιαστές, ώστε να πουληθούν τα μαχητικά στη Τουρκία.

Επίσης, το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, ανέφερε πως η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί τις τελευταίες προσπάθειες της, λίγο καιρό πριν την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου.

Τουρκικό F-16 σε πτήση πάνω από την Κωνσταντινούπολη

Μάλιστα, για το ζήτημα της πώλησης των F-16 τοποθετήθηκε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο σημείωσε μεταξύ άλλων το εξής:

«Ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα».