Οι αφίξεις των τουριστών στην Βενετία το περασμένο Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν θεαματικά. Την Κυριακή, ημέρα του καθολικού Πάσχα, επισκέφθηκαν την Γαληνοτάτη 140.000 τουρίστες. Την επομένη, ήταν πάνω από 100.000.

Ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή των επισκεπτών και έκανε γνωστό ότι εντός του καλοκαιριού θα εφαρμοστεί ένα σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης για όλους τους ξένους και ντόπιους τουρίστες που επιθυμούν να δουν από κοντά τις μοναδικές ομορφιές της Βενετίας.

Για την ακρίβεια, τη χρέωση όσων κάνουν μονοήμερη εκδρομή με έως 10 ευρώ για την είσοδο στην Βενετία ξεκινούν να εφαρμόζουν οι Αρχές στην πόλη, με δεδομένο ότι οι τουρίστες αρχίζουν ξανά να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα Ιουνίου, αρχικά σε δοκιμαστική φάση για έξι μήνες και δρομολογείται να τεθεί σε πλήρη ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023. Σε μια πρώτη φάση, λοιπόν, η κράτηση δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά για όποιον χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα, θα προβλέπονται εκπτώσεις και κίνητρα, όπως, παραδείγματος χάρη, για επισκέψεις σε μουσεία. «Είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόσαμε το πειραματικό αυτό σύστημα σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι να πετύχουμε έναν πιο βιώσιμο τουρισμό», πρόσθεσε ο δήμαρχος. Από την επόμενη χρονιά, αναμένεται να επιβληθεί κράτηση και οικονομική συμβολή, για όλους τους τουρίστες.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό για την είσοδο με χρέωση εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στα τέλη του 2018, ως μία λύση για τον μαζικό τουρισμό σε μία πόλη που, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, προσέλκυε περίπου 30 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Το μέτρο θα ισχύει για αυτούς που κάνουν ημερήσια επίσκεψη, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση και θα πληρώνουν από 3 έως 10 ευρώ, ανάλογα με το πόση κίνηση θα έχει στην πόλη την ημέρα που θέλουν να την επισκεφθούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο κανόνας του «κλειστού αριθμού» για την πρόσβαση των τουριστών στην πόλη. Σε όσους κάνουν κράτηση θα γίνονται εκπτώσεις ενώ, σε όποιον φτάνει στην Βενετία χωρίς να έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό της σάιτ, θα ισχύουν υψηλότερες τιμές για επισκέψεις σε μουσεία και ναούς, ενώ δεν αποκλείεται (αν το μέτρο δεν κριθεί αντισυνταγματικό) να επιβληθεί και πρόστιμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, όσοι ζουν στην περιφέρεια Βένετο επίσης θα πρέπει να κάνουν κράτηση, αν και θα εξαιρούνται από την καταβολή εισιτηρίου.

Ωστόσο, εξαιρέσεις θα προβλέπονται και για άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για όσους πρέπει να πάνε στη Βενετία για να επισκεφθούν συγγενή ή για να παραστούν σε κηδεία, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμη, οι τουρίστες που θα διανυκτερεύουν στη Βενετία θα εξαιρούνται, καθώς ήδη πληρώνουν τουριστικό φόρο.