Στο Κίεβο, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (18/4), έξω από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της πόλης σχηματίστηκε μια μεγάλη ουρά, στην οποία δεκάδες πολίτες περίμεναν την σειρά τους αβίαστα προκειμένου να αγοράσουν το συλλεκτικό γραμματόσημο-σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Είναι το γραμματόσημο που έχει κυκλοφορήσει η ίδια η κυβέρνηση, μέσω του καλλιτέχνη Μπόρις Γκρο, με το ουκρανικό «Όχι» απέναντι στους Ρώσους.

Σε αυτό, λοιπόν, απεικονίζεται ο Ουκρανός στρατιώτης, που έδωσε την χαρακτηριστική απάντησή του στο ρωσικό πολεμικό πλοίο που ήθελε να καταλάβει το Φιδονήσι. Πρόκειται, μάλιστα, για μία φράση που έχει γίνει σλόγκαν του πολέμου. Οι πολίτες, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η ΕΡΤ μπορούσαν να προμηθευτούν μέχρι 5 πλακέτες γραμματοσήμων.

Τα έσοδα από την πώληση των γραμματοσήμων θα διατεθούν στα ταμεία της Ουκρανίας για τον αγώνα έναντι των Ρώσων.

Το γραμματόσημο είχε αποκτήσει νέο νόημα μετά τη βύθιση του «Moskva», της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το ταχυδρομείο, προκειμένου να κάνει την αναμονή πιο γλυκιά και ευχάριστη χάρισε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μία μουσική συνοδεία, το τραγούδι «Το Κίεβό μου», παραδοσιακό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Πολωνίας καταγράφει περισσότερες επιστροφές στην Ουκρανία παρά αφίξεις

Η πολωνική συνοριοφρουρά καταμέτρησε περισσότερους ανθρώπους που εγκατέλειψαν το πολωνικό έδαφος για την Ουκρανία, την Κυριακή (17/4), από εκείνους που εισήλθαν στην Πολωνία από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Η συνοριοφρουρά ανέφερε χθες Δευτέρα (18/4) στο Twitter πως κάπου 19.300 άνθρωποι έφυγαν από την Πολωνία για την Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Περίπου 17.300 άνθρωποι εισήλθαν στην Πολωνία από την Ουκρανία το ίδιο διάστημα, 10% λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 2,81 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία για τη γειτονική Πολωνία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Όσοι επιστρέφουν στην Ουκρανία μεταβαίνουν κυρίως σε περιοχές που έχει ανακαταλάβει ο ουκρανικός στρατός, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στα ανατολικά.

Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για το πόσοι πρόσφυγες έχουν μείνει στην Πολωνία και πόσοι έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Η Ουκρανία είχε τουλάχιστον 44 εκατ. κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή. Η Πολωνία και η Ουκρανία έχουν σύνορα που υπερβαίνουν τα 500 χιλιόμετρα.