Πρώην διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα κάλεσε τη Σεούλ να προχωρήσει σε ισχυρά, άμεσα και «ασύμμετρα» αντίποινα εναντίον της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση περαιτέρω «προκλήσεων» από την Πιονγκγιάνγκ, καθώς και να διακόψει “κάθε επαφή” με την “απομονωτική” κυβέρνηση της ΛΔΚ.

Η Νότια Κορέα απείλησε χθες Παρασκευή ότι θα εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Βόρειας εάν η Πιονγκγιάνγκ επαναλάβει τους βομβαρδισμούς στο έδαφός της με πυροβολικό, όπως έκανε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα δύο άμαχοι και δύο πεζοναύτες να βρουν το θάνατο.

«Την επόμενη φορά που η Βόρεια Κορέα θα επιτεθεί, θα πρέπει να υπάρξει ένα άμεσο και κατάλληλα ζυγισμένο ασύμμετρο στρατιωτικό πλήγμα σε αντίποινα από τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Μπέργουελ Μπελ, ο οποίος αποστρατεύθηκε το 2008, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

«Το να επιτρέπεται στη Βόρεια Κορέα να επιτίθεται στη Νότια χωρίς να αντιμετωπίζει συνέπειες και πλήγματα σε αντίποινα στέλνει ένα μήνυμα αδυναμίας και ατολμίας στον Κιμ Γιονγκ-ιλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον ηγέτη της ΛΔΚ.

Η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε το νησί Γιονπιόνγκ και τα ύδατα γύρω από αυτό με 170 οβίδες· η Νότια Κορέα αντέδρασε ρίχνοντας 80 οβίδες μερικά λεπτά αργότερα.

Ο Μπελ κάλεσε τις χώρες που είναι σύμμαχες με τη Νότια Κορέα να αναστείλουν όλες τους τις σχέσεις με τη Βόρεια, επιβάλλοντας «ολοκληρωτικές οικονομικές κυρώσεις», καθώς και να εγκαταλειφθούν οι εξαμερείς συνομιλίες που διεξάγονταν με στόχο τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν ακόμα η Νότια Κορέα, η Κίνα, η οποία τις φιλοξενούσε, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ρωσία, πριν από δύο χρόνια.

«Όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, η διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών είναι νεκρή, και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα) θα πρέπει να κάνουν στις συνομιλίες επίσημη κηδεία», είπε ακόμα ο Μπελ, επικρίνοντας την Κίνα γιατί δεν “ελέγχει” τη σύμμαχό της χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συναντώνται στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα για να συζητήσουν σχετικά με τη Βόρεια Κορέα. Η Κίνα, η οποία πιέζει να υπάρξει κατεπείγουσα συνάντηση αντιπροσωπειών των έξι χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, δε συμμετέχει. Κάτι που σημαίνει ότι οι συνομιλίες της Ουάσινγκτον ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης.