Οι ανατολικές ακτές της Αυστραλίας πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές, ενώ στο Σίδνεϊ έπεσε στη διάρκεια της νύκτας όγκος βροχής που καταγράφεται συνήθως μέσα σε ένα μήνα. Αυτό ώθησε τις Αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ένας άνδρας, που είχε παρασυρθεί από τα νερά στο βορειοδυτικό τμήμα του Σίδνεϊ διασώθηκε, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν οχήματα να δυσκολεύονται να διασχίσουν τους δρόμους που είχαν πλημμυρίσει, πεσμένες κολόνες ηλεκτροδότησης και δέντρα.

Οι ένοικοι ενός οίκου ευγηρίας αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν στη διάρκεια της νύκτας, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους 5 εκατομμύρια κατοίκους του Σίδνεϊ να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Βελτίωση από σήμερα το βράδυ

Στο Σίδνεϊ έχουν πέσει μέχρι στιγμής φέτος 1.227 χιλιοστά βροχής, περισσότερα από τον μέσο όρο ετήσιων βροχοπτώσεων (1.213 χιλιοστά). Τις επόμενες 24 ώρες σε πολλές παράκτιες πόλεις της ανατολικής Αυστραλίας αναμένονται έως και 180 χιλιοστά βροχής, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα αφορά τις νότιες ακτές της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε μήκος 600 χιλιομέτρων, αλλά τα φαινόμενα αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν από σήμερα το βράδυ, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας επικράτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διάρκεια του καλοκαιριού το φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Τρία μετεωρολογικά συστήματα έχουν πλήξει την ανατολική Αυστραλία τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με πολλές περιοχές του νότιου τμήματος της Νέας Νότιας Ουαλίας και του νοτιοανατολικού τμήματος του Κουίνσλαντ να καταγράφουν ρεκόρ βροχοπτώσεων. Εξάλλου ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο βροχερός για το Σίδνεϊ από τότε που διατηρούνται αρχεία.