«Φυσικά, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το καταλαβαίνουμε αυτό. Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια για τις ανοιχτές πόρτες, αλλά ακούσαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε από αυτές τις πόρτες», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Ζολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας την Τρίτη (15/3) σε συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) στο Λονδίνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ίδια ώρα, σε μια βίντεο έκκλησή του ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε πως η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας.

«Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις» σημείωσε.

Λίγη ώρα πριν είχε γίνει γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία ξεκίνησαν και πάλι και βρίσκονται σε εξέλιξη. Την εξέλιξη γνωστοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.