Ένα βρετανικό ειδησεογραφικό συνεργείο που κάλυπτε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάστηκε να τρέξει για να σωθεί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το δραματικό βίντεο δείχνει τον ανταποκριτή του Sky News, Άλεξ Ρόσι, να αναζητά κάλυψη από πυρά όλμων στο Μπερντιάνσκ στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας περίπου 50 μίλια από το στρατηγικά σημαντικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Το συνεργείο καθώς και στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο σε ένα κοντινό κτίριο, ενώ ο ανταποκριτής λέει: «Απλώς δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα εδώ. Ήμασταν έξω για γυρίσματα. [Ήταν] πραγματικά ήρεμα. Υπήρχαν οβίδες που είχαν πέσει σήμερα το πρωί. Αλλά και πάλι, είχε περάσει ήσυχα, όλα ήταν πολύ, πολύ φυσιολογικά. Απλώς χρειάστηκε να μπούμε εδώ για να καλυφτούμε γιατί ακούστηκαν πυρά από όλμους».

Η Μαριούπολη φαίνεται να δέχεται πυρά από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να στραγγαλίσει μια ζωτικής σημασίας ναυτική οδό που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να καταστρέψει την οικονομία της χώρας καθώς διεξάγει έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Ζωτικής σημασίας το λιμάνι της Μαριούπολης

Το πιο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη δέχεται κυρίως σχετικά μικρά πλοία βάρους μεταξύ 3.000 και 10.000 τόνων. Τα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας εξάγουν κυρίως σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι σε εισαγωγείς της Μεσογείου όπως η Τουρκία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και ο Λίβανος. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριοι εξαγωγείς σιταριού και σιτηρών και οι ειδικοί του κλάδου φοβούνται ότι ο πόλεμος θα προκαλέσει άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Η Ρωσία πιέζει την εισβολή της στην Ουκρανία στα περίχωρα της πρωτεύουσας σήμερα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι πραγματοποιούνται μάχες και εντός του Κιέβου αφού εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις και έστειλε στρατεύματα και τανκς από τρεις πλευρές σε μια επίθεση που θα μπορούσε να ξαναγράψει την παγκόσμια τάξη ασφαλείας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Εκρήξεις ακούστηκαν πριν τα ξημερώματα στο Κίεβο καθώς οι δυτικοί ηγέτες προγραμμάτισαν έκτακτη συνάντηση και ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε διεθνή βοήθεια.

Η φύση των εκρήξεων δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρη, αλλά οι εκρήξεις σημειώθηκαν εν μέσω ενδείξεων ότι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας απειλούνταν ολοένα και περισσότερο μετά από μια ημέρα μαχών που άφησαν νεκρούς περισσότερους από 100 Ουκρανούς.