Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Ήδη, πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και δύο γυναίκες με τις γάτες τους, πέρασαν την νύχτα τους σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη γειτονική Πολωνία έχοντας φύγει χθες για να γλιτώσουν μετά την ρωσική εισβολή.

«Ήρθα από το Κίεβο. Άκουσα τις εκρήξεις δίπλα στο κτίριό μου… και γρήγορα μάζεψα τα πράγματά μου, πήρα σχεδόν τα πάντα μαζί μου», λέει η 36χρονη Όλια, μια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο του Κιέβου, που δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επίθετό της.

Ώρες μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας της η Όλια βρέθηκε ανάμεσα στους περίπου 200 ουκρανούς πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το ουκρανικό σύνορο.

Κυρίως γυναίκες, κατέλαβαν σχεδόν όλες τις καρέκλες στους διαδρόμους του σταθμού ή κουλουριάστηκαν πάνω στα κίτρινα κρεβάτια εκστρατείας δίπλα στις βαλίτσες τους, πολλοί από αυτούς διαβάζοντας με αγωνία τις ειδήσεις από τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Εδώ νιώθω ασφαλής, αλλά δεν μπορώ στην πραγματικότητα να βοηθήσω τους συγγενείς και τους φίλους μου. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν και δεν μπορούν να φύγουν πολύ γρήγορα», εξηγεί η Ολια, η οποία σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ελβετία για να μείνει με τον σύντροφό της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπάρχει μεγάλος αγώνας μπροστά μας. Η Ουκρανία δεν είναι η Ρωσία», είπε στο AFP.

Εισβολή στην Ουκρανία

Πολωνοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους αστυνομικοί και στρατιωτικό προσωπικό, ήταν παρόντες καθώς στρατιώτες σέρβιραν ζεστή σούπα.

Σε αυτούς που βρήκαν καταφύγιο στον σταθμό προσφέρθηκαν «πάτζκι» -ένα είδος γεμιστού ντόνατ, που κατά την πολωνική παράδοση τρώγονται την τελευταία Πέμπτη πριν από την έναρξη της Σαρακοστής.

«Η ζωή μου άλλαξε μέσα σε μισή ημέρα»

Εισβολή στην Ουκρανία

Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι καταχωρίζουν πολίτες και στη συνέχεια τους βοηθούν να κάνουν κρατήσεις εισιτηρίων.

Ο Κονσταντίν περπατώντας πάνω-κάτω λέει ότι οι βομβαρδισμοί και άλλα «πολύ τρομερά πράγματα» τον ανάγκασαν να αφήσει τη χώρα του.

«Είδα βίντεο και μηνύματα από φίλους και αυτό με έκανε να φύγω. Πηγαίνω σε έναν φίλο στη Γερμανία και μετά θα δω τι θα γίνει», λέει στο AFP.

«Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω στην Ουκρανία γιατί νομίζω ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα για την Ουκρανία και μπορεί να διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνια», λέει ο 25χρονος, ο οποίος αρνείται να δώσει το όνομά του.

H ουκρανή επιχειρηματίας Ιρίνα χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα της «μια ενέργεια κατά της ανθρωπότητας».

«Η ζωή μου άλλαξε μέσα σε μισή ημέρα κατά 100%. Αλλά είναι πολύ καλό να ξέρουμε ότι έχουμε κάπου να πάμε. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πουθενά να πάνε», λέει η 42χρονη στο AFP ζητώντας επίσης να αναφερθεί μόνο το μικρό της όνομα.

Ερωτηθείσα πόσο διάστημα νομίζει ότι θα διαρκέσει ο πόλεμος απαντάει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς, αλλά «σαφώς και θα ήθελα οι παγκόσμιοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε να τελειώσει γρήγορα».

«Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, η οποία δεν μπορεί να υποταχθεί στη Ρωσία», τονίζει.

Σχεδόν 11.000 Ουκρανοί στη Ρουμανία κατά την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής

Την ίδια ώρα, συνολικά 10.624 Ουκρανοί εισήλθαν στη Ρουμανία χθες μέσω των έξι σημείων διέλευσης καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας, Λουτσιάν Μποντ.

Όπως είπε ο Μποντ, 3.660 από αυτούς πέρασαν από τη Ρουμανία καθ΄οδόν προς τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Από τους σχεδόν 7.000 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία, μόνο 11 έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι υπόλοιποι μπορούν νομίμως να παραμείνουν έως και 90 ημέρες χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το ίδιο.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί στην Ουκρανία αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ πολλές χιλιάδες έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).