Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν προσφέρει στους υπερορθόδοξους εβραίους άνδρες κίνητρο για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό περιορίζοντας στο μισό τις ώρες της θρησκευτικής μελέτης έναντι του ίδιου μισθού, αν και το σχέδιο αυτό καταδικάζεται από τους επικεφαλής της κοινότητας.

Περί το ήμισυ των υπερορθόδοξων εβραίων ανδρών εργάζεται, ενώ οι υπόλοιποι μελετούν επί 40 ώρες την εβδομάδα στο πλαίσιο θρησκευτικών σεμιναρίων – σε μία πρακτική που χρονολογείται από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όταν τους είχε επιτραπεί να εξαιρούνται της εργασίας και της στρατιωτικής θητείας, καθώς η κοινότητα ήταν μικρή σε μέγεθος.

Ομως η Τράπεζα του Ισραήλ και οικονομικοί παράγοντες προειδοποιούν για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πίεση, αν ο πληθυσμός αυτός δεν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό -ψειδικά καθώς οι προβλέψεις για την αύξηση των μελών της κοινότητας θα περάσει από το 12,6% τον περασμένο χρόνο στο 32% το 2065.

Κατά την διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους των 12 τελευταίων ετών, δύο υπερορθόδοξα κόμματα προσέφεραν την υποστήριξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποτρέποντας οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς αυτό.

Ομως πλέον, τα υπερορθόδοξα κόμματα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, πράγμα που δίνει στον σεκουλαριστή Λίμπερμαν περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Το σχέδιο του Αβίγκντορ Λίμπερμαν – ο οποίος έχει την πεποίθηση ότι οι υπερορθόδοξοι εβραίοι πρέπει να κερδίζουν την ζωή τους εργαζόμενοι – προβλέπει τον περιορισμό σε 20 των εβδομαδιαίων ωρών θρησκευτικής μελέτης, χωρίς την αντίστοιχη περικοπή του μισθού που οι υπερορθόδοξοι εβραίοι λαμβάνουν.

«Αυτό θα τους επιτρέψει να πάνε να εργαστούν», είπε.

Ο Λίμπερμαν έχει ήδη προτείνει να τεθεί ως όρος ότι και οι δύο γονείς εργάζονται για να λαμβάνουν τα κρατικά επιδόματα για την ημερήσια φροντίδα των παιδιών.

Πολλές οικογένειες της κοινότητας των υπερορθοδόξων είναι μεγάλες και συχνά υποστηρίζονται από τις γυναίκες, το 78% των οποίων εργάζεται.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών συγκάλεσε το οικονομικό υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ με αντικείμενο την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν έχει επανειλημμένως συγκρουσθεί με τους ηγέτες και τους βουλευτές υπερορθόδοξων κομμάτων. Ο Μοσέ Γκάφνι, ηγέτης ενός από τα κόμματα αυτά, απάντησε στο σχέδιο του Λίμπερμαν χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο βλάκα», ενώ άλλοι εκπρόσωποι της κοινότητας δήλωσαν ότι ο υπουργός δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία τους.

Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει τα παιδιά της κοινότητας των υπερορθόδοξων, σε αντίθεση με την ηγεσία της «που θέλει να τα κρατήσει στην φτώχεια».

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την κοινότητα δηλώνουν ότι οι χαμηλοί μισθοί που μπορούν να εξασφαλίσουν ορισμένοι άνδρες της κοινότητας θα ήταν εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου, αφού δεν έχουν ποτέ μάθει αγγλικά, μαθηματικά και φυσική, αντίθετα με τις γυναίκες, και ζητούν εκπαίδευση και περισσότερες ευκαιρίες. Αλλά θεωρούν ότι πολλοί θέλουν να εργασθούν, ιδιαίτερα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που ανθούν στο Ισραήλ.