Η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της με την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε στο CNN πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του».

Μάλιστα συνεχίζει να στέλνει «επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες».

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνάμεις (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών ελιγμών, καθώς τα χερσαία και ναυτικά γυμνάσια στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στη Λευκορωσία πυροδοτούν φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση, όπως γράφει το AFP.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του θεώρησε πιθανή μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης σχετικά με την Ουκρανία, προτείνοντας ακόμη και την «παράταση και διεύρυνση» του διαλόγου, σε έναν πιο ήπιο τόνο της Μόσχας, συγκριτικά με μια ρητορική του Κρεμλίνου τις τελευταίες εβδομάδες, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική της χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η CIA φέρεται να εκτιμά πως είναι πιθανή η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την ερχόμενη Τετάρτη. Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή, μέσω του διεθνούς Τύπου, την Παρασκευή. Σήμερα, το Λονδίνο επίσης εκτίμησε πως το προσεχές 48ωρο είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο.