Να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση με τη Ρωσία και τις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ζητά η Ουκρανία κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα πως δεν μοιράζεται πληροφορίες για τις μαζικές μετακινήσεις στρατευμάτων της στα ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή (13/2) το βράδυ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ρωσία αγνόησε αίτημα του Κιέβου σχετικά με το Έγγραφο της Βιέννης, κείμενο του ΟΑΣΕ που προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των 57 χωρών μελών του.

«Περνάμε στο επόμενο στάδιο. Η Ουκρανία συγκαλεί μια συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα κράτη μέλη (του ΟΑΣΕ) μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση και οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μας και στην κατεχόμενη Κριμαία», είπε ο Κουλέμπα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ρωσία «πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση και να ενισχύσει την ασφάλεια όλων των χωρών μελών» του ΟΑΣΕ, πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός.

Το Λονδίνο εργάζεται για την παροχή μεγαλύτερης στρατιωτικής υποστήριξης στο Κίεβο

Η Βρετανία εργάζεται για ένα πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης και οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία, καθώς η απειλή για μία ρωσική εισβολή κλιμακώνεται, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφτεί την Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επιδιώκοντας την εξασφάλιση υποστήριξης για τον τερματισμό του αδιεξόδου με τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις χώρες που θα επισκεφτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, το γραφείο του ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.

Boris Johnson-Μπόρις Τζόνσον

«Η κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάσει μία εισβολή στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε στιγμή», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει μία εισβολή πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει απορρίψει τις αιτιάσεις της Δύσης ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και κατηγορεί τις δυτικές χώρες για διασπορά ψευδών ειδήσεων προκειμένου να προκληθεί αντιπερισπασμός από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Τζόνσον συνεργάζεται με συμμάχους σε ένα πακέτο υποστήριξης για την Ουκρανία, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Βρετανία εφοδιάζει με αντιαρματικά όπλα, ενώ έχει αποστείλει προσωπικό εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή αποχώρησης του προσωπικού αυτού μέσα στο Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκλιμάκωση και τη διπλωματία, ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα μαζί με τους συμμάχους μας, προκειμένου να φέρει τη Ρωσία ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Η υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία καταγράφεται καθώς ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη πολιτική κρίση της πρωθυπουργίας του, με την αστυνομία να διερευνά την πραγματοποίηση πάρτι σε περίοδο lockdown, τόσο στην Ντάουινγκ Στριτ, όσο και στην κατοικία του. Ο ίδιος ανακρίνεται από την αστυνομία.

Οι καταγγελίες για την παραβίαση των κανόνων έχουν υπονομεύσει την άσκηση της εξουσίας από τον Τζόνσον, οδηγώντας μερικά μέλη του κοινοβουλίου από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, όπως επίσης και ηγέτες της αντιπολίτευσης, να ζητήσουν την παραίτησή του.