Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα ξεκινήσει ξεχωριστή εκστρατεία για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα που θα διοργανώσει ο πρωθυπουργός Κάμερον με αυτό το ερώτημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συνταχθεί με τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων των Εργατικών Χίλαρι Μπεν δήλωσε ότι ανεξάρτητα με το ποια πλευρά θα επιλέξει ο Κάμερον για να υπερασπιστεί, ο ίδιος δεν θα πραγματοποιήσει μαζί του εκστρατεία.

«Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι θα υπάρξει μία ξεχωριστή εκστρατεία του ΄Ναι’ », δήλωσε ο Μπεν στην εφημερίδα Daily Mirror.

Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση δεν αποκλείει τη συμμετοχή στην επίσημη εκστρατεία υπέρ της ΕΕ, η οποία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί η (επίσημη) εκστρατεία του ‘Ναι’. Αυτή η απόφαση είναι για αργότερα, δεν είναι για σήμερα. Αλλά δεν πρόκειται να βρεθώ στην ίδια πλατφόρμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον».

Η θέση του Μπεν εκφράζει την επιθυμία των Εργατικών να διδαχτούν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας του περασμένου έτους, όταν το κόμμα του συντάχθηκε με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε μία κοινή εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Η απόφαση να εργαστούν παράλληλα με άλλα κόμματα αποξένωσε ορισμένους από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών στη Σκωτία και θεωρείται ότι συνετέλεσε στην άνοδο του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, το οποίο, στις πρόσφατες εκλογές, έλαβε 40 έδρες που κατείχαν οι Εργατικοί συμβάλλοντας έτσι στη βαριά ήττα τους.

Μετά την εξασφάλιση αυτοδυναμίας τον Μάιο, ο Κάμερον σχεδιάζει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ προτού προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2017.