Ο υπερχρεωμένος Λίβανος έχει διαμηνύσει σε πρεσβείες του ανά τον κόσμο να αναζητήσουν δωρητές για να τις βοηθήσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, καθώς καθυστερεί στην καταβολή των μισθών των διπλωματών και εξετάζει το κλείσιμο αποστολών στο εξωτερικό.

Εγκύκλιος του υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, ζητά από λιβανικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό να αναζητήσουν δωρεές από την λιβανική διασπορά και να απαντήσουν στο αίτημά του εντός δύο εβδομάδων.

Το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση να κλείσει μια σειρά αποστολών «ως έκτακτο οικονομικό μέτρο που υιοθετήθηκε από μεγάλο αριθμό κρατών που επλήγησαν από παρόμοιες οικονομικές κρίσεις», σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών επί του παρόντος τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά στο ζήτημα και δεν έδωσε πρόσθετες πληροφορίες για το έγγραφο και την οικονομική κατάσταση στις πρεσβείες.

Δύο λιβανέζικες διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι υπάλληλοι των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους για τον μήνα Ιανουάριο. Σύμφωνα με πηγή, οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν πως θα τους λάβουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Λίβανος βρίσκεται στη δίνη μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις – όπως την έχει χαρακτηρίσει η Παγκόσμια Τράπεζα – στην παγκόσμια ιστορία. Από το 2019 έχει χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων του σε σκληρό νόμισμα, οδηγώντας σε έλλειψη δολαρίων που έχει ως αποτέλεσμα το εθνικό νόμισμα να χάσει πάνω από το 90% της αξίας του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ξεκίνησε την εφαρμογή σχεδίου για την περικοπή των δαπανών στις πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ενοικίου, των μισθών των διπλωματών και των εξόδων για εορταστικές εκδηλώσεις και ταξίδια. Τα χρήματα που μπορεί να εξοικονομηθούν μπορεί να φθάσουν τα 18 εκατ. δολάρια από συνολικό προϋπολογισμό ύψους 95 εκατ. δολαρίων.