Τις ευχαριστίες στη Σαουδική Αραβία και τη συμμαχία των αραβικών κρατών επειδή υποστήριξαν τη «νομιμότητα» απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά σήμερα. Ταυτόχρονα και ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας να τερματίζει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και υποστήριξε πως θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Εκφράζω εκ μέρους μου και εκ μέρους του λαού της Υεμένης ειλικρινείς ευχαριστίες και εκτίμηση στους Άραβες και μουσουλμάνους αδελφούς και τους εταίρους μας στη συμμαχία η οποία υποστήριξε τη νομιμότητα», ανέφερε ο Χάντι κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, όπου έχει αυτοεξοριστεί.

Η ευχαριστία του Χάντι καταγράφηκε μερικές ώρες αφότου το σουνιτικό βασίλειο ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που είχε αρχίσει πριν από σχεδόν ένα μήνα εναντίον των αντιπάλων του Χάντι, των σιιτών ανταρτών Χούτι, και των συμμάχων τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η προεδρία των ΗΠΑ «καλωσορίζει την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της για την ολοκλήρωση της επιχείρησης (…) στην Υεμένη. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας»
κου.