Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, επέδειξαν σήμερα, Τετάρτη (15/12) την «υποδειγματική» συνεννόησή τους στη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης, εν μέσω εντάσεων με τη Δύση, με τον ένοικο του Κρεμλίνου να επιβεβαιώνει με την ευκαιρία αυτή ότι θα μεταβεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισε την υποστήριξη του Σι Τζινπίνγκ στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία από τη Δύση, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου. Ο Σι είπε στον Πούτιν πως κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας και υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας, μετά την ενημέρωση από τον Πούτιν για την πρόσφατη βιντεοδιάσκεψή του με τον Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

Ο Ουσακόφ είπε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν επίσης την «αρνητική άποψή τους» για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών συμμαχιών, όπως η σύμπραξη AUKUS ανάμεσα στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ο φιλικός τόνος της βιντεοδιάσκεψης, που μεταδόθηκε εν μέρει από τη ρωσική τηλεόραση, έρχεται σε αντίθεση με την ομοβροντία δυτικών επικρίσεων απέναντι στη Μόσχα, την οποία υποπτεύονται ότι ετοιμάζει μια εισβολή στην Ουκρανία, και το Πεκίνο λόγω της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ.

Διθυραμβικός, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την ποιότητα της σχέσης ανάμεσα στις δύο δυνάμεις που βασίζεται στη «μη ανάμιξη», τον «σεβασμό των συμφερόντων του καθενός» και την «αποφασιστικότητά τους να μετατρέψουν τα κοινά σύνορα σε ζώνη παντοτινής ειρήνης και καλής γειτονίας». «Θεωρώ πως οι σχέσεις αυτές είναι το αληθινό υπόδειγμα της διακρατικής συνεργασίας στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στον «αγαπητό φίλο» του Σι Τζινπίνγκ.

Βιντεοδιάσκεψη Πούτιν με Σι Τζινπίνγκ

Η βιντεοδιάσκεψη Σι-Πούτιν καταδεικνύει την εγγύτητά τους, ιδιαίτερα υπό το φως των λιγότερο φιλικών συναντήσεων που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες ο Ρώσος και ο Κινέζος ηγέτης με τον Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το Πεκίνο όπως και η Μόσχα είδαν τη διοργάνωση της περασμένης εβδομάδας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ μιας εικονικής συνόδου κορυφής για τη δημοκρατία ως εχθρική απέναντί τους.

Επίσης, ο ένοικος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε σήμερα πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν «πρόσωπο με πρόσωπο στο Πεκίνο» τον Φεβρουάριο, με την ευκαιρία της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (4-20 Φεβρουαρίου). Οι δύο σύμμαχοι δεν έχουν συναντηθεί διά ζώσης αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Ολυμπιακοί Αγώνες και πολιτική

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε εξάλλου πως ο ίδιος και ο Σι εναντιώνονται «σε κάθε προσπάθεια πολιτικοποίησης του αθλητισμού και του ολυμπιακού κινήματος».

Η Κίνα κατήγγειλε την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας να μην στείλουν πολιτικούς εκπροσώπους στους Αγώνες, αντιδρώντας στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι. Η Μόσχα θεωρεί πως αυτό το «διπλωματικό μποϊκοτάζ» είναι μια προσπάθεια να πολιτικοποιηθούν οι Αγώνες.

Η Ρωσία θεωρεί επίσης τον εαυτό της θύμα μιας ρωσοφοβικής πολιτικής των Δυτικών στον αθλητικό τομέα. Για τη Μόσχα, το τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ που υπονομεύει εδώ και χρόνια την αθλητική αξιοπιστία της χρησιμοποιείται από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της. Κατηγορούμενη από το 2015 ότι έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα θεσμικού ντόπινγκ, η συμμετοχή της Ρωσίας έχει ανασταλεί από τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις έως το 2022.

Οι «καθαροί» Ρώσοι αθλητές επιτρέπεται ωστόσο να συμμετέχουν σε διοργανώσεις ως ουδέτεροι αθλητές και θα βρίσκονται ως εκ τούτου στο Πεκίνο. Ρώσοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Πούτιν, απαγορεύεται να παρακολουθήσουν διεθνείς διοργανώσεις, εκτός εάν έχουν προσκληθεί από τον αρχηγό του κράτους-οικοδεσπότη. Αυτή είναι η περίπτωση του Ρώσου προέδρου.

Εντάσεις με τη Δύση

Στρατιώτης στην Ουκρανία

Παρά τη συσσώρευση ερευνητικών εκθέσεων, μαρτυριών καταμηνυτών ατασθαλιών και επιστημονικών αναλύσεων, η Μόσχα αρνείται ότι έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κρατικού ντόπινγκ και λέει ότι πρόκειται για ατομικές παρεκκλίσεις.

Η Μόσχα και το Πεκίνο είδαν τις αντίστοιχες σχέσεις τους με τους Δυτικούς να επιδεινώνονται στην πορεία των χρόνων και θέλουν ως εκ τούτου να προβάλουν την εικόνα δύο ενωμένων κρατών ως αντίβαρο. Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συνεργάζονται, η Μόσχα και το Πεκίνο ενίσχυσαν επίσης τις σχέσεις τους στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της ενέργειας.

Η Ρωσία βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των Δυτικών λόγω των στρατιωτικών γυμνασίων της στα σύνορα με την Ουκρανία, που κάνουν ορισμένους να φοβούνται μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα δηλώνει αντίθετα ότι αισθάνεται πως απειλείται από την αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, κυρίως την υποστήριξή του στην Ουκρανία. Το θέμα θα βρεθεί εξάλλου στο τραπέζι της συνόδου κορυφής που έχουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίας, την Ανατολική Εταιρική Σχέση, την οποία η Μόσχα βλέπει με κακό μάτι.

Η Κίνα επικρίνεται συχνά από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για την Ταϊβάν, τη μεταχείριση της μουσουλμανκής μειονότητας των Ουιγούρων ή ακόμη για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στο ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ.