Διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της απαγωγής εξέδωσαν εναντίον του παππού ενός Ισραηλινού αγοριού που ήταν ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος με τελεφερίκ τον Μάιο, ανέφεραν σήμερα οι εισγγαλικές αρχές της Ιταλίας.

Επισκεπτόμενος τον εξάχρονο τον Σεπτέμβριο, ο παππούς του (από την πλευρά της μητέρας του), Σμούελ Πέλεγκ, τον πήρε από τη γειτονική χώρα και τον έφερε μαζί του πίσω στο Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση της θείας του (από την πλευρά του πατέρα του) με την οποία ζούσε μαζί, προκαλώντας μια διαμάχη μεταξύ των δύο οικογενειών για την κηδεμονία του.

Το αγόρι πήγε να ζήσει με τη θεία του μετά τον θάνατο των γονέων, του μικρότερου αδελφού του και άλλων 11 ανθρώπων στο δυστύχημα με το τελεφερίκ στη βόρεια Ιταλία τον Μάιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το ένταλμα σύλληψης θέτει στο στόχαστρο τον Πέλεγκ καθώς και τον Γκαμπριέλ Αμπουτμπούλ Αϊόν, ο οποίος φέρεται να τον βοήθησε με το σχέδιό του, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι δικαστές της πόλης Πάβια ζήτησαν την έκδοση των δύο ανδρών στην Ιταλία εφόσον συλληφθούν.

Η αποφασιστικότητα της οικογένειας από την πλευρά της μητέρας να φέρει το αγόρι πίσω στο Ισραήλ έτσι ώστε να ζήσει μαζί τους ήταν «η πηγή του εγκληματικού σχεδίου που εκτελέστηκε με σαφή προμελέτη και σχολαστική οργάνωση από τους υπόπτους».

Η πρώην σύζυγος του Πέλεγκ, Έσθερ Άθεν Κοέν, έχει τεθεί επίσης υπό έρευνα.

Ο Πέλεγκ και ο Άιον φέρεται να μετέφεραν το αγόρι οδικώς στην Ελβετία και στη συνέχεια ταξίδεψαν αεροπορικώς για το Τελ Αβίβ καταβάλλοντας 42.000 ευρώ για την ναύλωση ιδιωτικού αεροσκάφους.

Τον περασμένο μήνα, ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε πως το αγόρι πρέπει να επιστραφεί στους συγγενείς του στην Ιταλία, όπου έχουν δοθεί στη θεία δικαιώματα κηδεμονίας. Το αγόρι παραμένει στο Ισραήλ.

Από το φονικό δυστήχημα με το τελεφερίκ στην Ιταλία

Αίτηση αναίρεσης για το ένταλμα

Δικηγόροι της θείας με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Ο δικηγόρος του Πέλεγκ στην Ιταλία δήλωσε από την πλευρά του πως κατέθεσε ήδη αίτηση αναίρεσης του εντάλματος σύλληψης.

Η οικογένεια του Πέλεγκ δήλωσε πως δεν έχει λάβει οιοδήποτε ένταλμα σύλληψης, αρνούμενη περαιτέρω σχόλια. Δικηγόρος του Άιον δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια.