Σε έρευνα θα προχωρήσει η εισαγγελία του Μαυροβουνίου για να διαπιστωθεί αν ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς έχει μυστικούς λογαριασμούς σε τράπεζες στο εξωτερικό, με βάση καταγγελία του Δικτύου για την επιβεβαίωση του μη κυβερνητικού τομέα (MANS).

Η καταγγελία, όπως αναφέρει η εισαγγελία στην ιστοσελίδα της, αφορά μυστικό λογαριασμό της συζύγου του Σβέτοζαρ Μάροβιτς στην ελβετική τράπεζα HSBC, στον οποίο το 2006 και το 2007, σύμφωνα με ευρήματα δικτύου δημοσιογράφων ερευνητών, υπήρχε το ποσό των 3,8 εκ. δολαρίων.

Από την εισαγγελία ανακοινώθηκε ότι ο ανώτατος κρατικός εισαγγελέας, Ίβιτσα Στάνκοβιτς, προώθησε την καταγγελία του Δικτύου ΜΚΟ (MANS) στο τμήμα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς για να διεξάγει έρευνα.

Για να διαπιστωθεί πώς και πού αποκτήθηκε το χρηματικό ποσό της οικογένειας Μάροβιτς, που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε η ομάδα δημοσιογράφων, τα αρμόδια όργανα του Μαυροβουνίου πρέπει να προχωρήσουν σε συντονισμένη έρευνα.

Η εκτελεστική διευθύντρια του MANS, Βάνια Τσάλοβιτς δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι στην υπόθεση Μάροβιτς βασικό ερώτημα είναι η προέλευση των χρημάτων και οι υπόνοιες ότι αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

“Το ποσό των φόρων που έπρεπε να καταβληθεί για τα κρυμμένα 3,8 εκ. δολάρια είναι πολύ μεγάλο και με βάση τον ποινικό κώδικα η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο φόρος για κέρδη 3,8 εκ. δολαρίων ανέρχεται σε 300.000 δολάρια και για το αδίκημα της φοροδιαφυγής προβλέπεται ποινή φυλάκισης ενός έως οκτώ χρόνων”, υποστήριξε η κ. Τσάλοβιτς.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα επίσημα στοιχεία για το εισόδημα και την περιουσία της οικογένειας Μάροβιτς τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι το χρηματικό ποσό δεν ήταν δυνατό να εξοικονομηθεί από τακτικά εισοδήματα και υπάρχει εύλογη υποψία ότι πρόκειται για παράνομο πλουτισμό», επισήμανε.

Ο Σβέτοζαρ Μάροβιτς, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια ήταν σε καίρια αξιώματα στο Μαυροβούνιο και διετέλεσε πρόεδρος της πρώην Ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου, ανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον ΜΜΕ και εκείνων που δημοσιοποίησαν τις αναληθείς πληροφορίες.

«Όσα χρήματα βρουν σε οποιαδήποτε τράπεζα τα δωρίζω στους εχθρούς μου. Να χρηματοδοτούν τις δράσεις εναντίον μου και εναντίον των φίλων μου» είπε ο Μάροβιτς.