Οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης είναι όλο και μεγαλύτερες στην Ιταλία. Έρευνα της ένωσης καταναλωτών Federconsumatori δείχνει ότι το αλεύρι και το ψωμί – χαρακτηριστικά – στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών αυξήθηκαν κατά 38% και 33%, αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη γειτονική χώρα.

Το ψωμί ολικής άλεσης έφτασε μάλιστα να κοστίζει ακόμη και 3,81 ευρώ το κιλό.

«Υπό την ώθηση της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και του κόστους της ενέργειας, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία η ακρίβεια που καταγράφεται στα είδη τροφίμων», τονίζει η Federconsumatori.

Oι Ιταλοί αρτοποιοί, από την πλευρά του, υπογραμμίζουν ότι οι αυξήσεις στο αλεύρι άγγιξαν και το 85%.

Ζητούνται έλεγχοι – Ερωτήσεις σε Βουλή και Γερουσία

Πρόκειται, μάλιστα, να κατατεθεί ειδική ερώτηση στη Βουλή και στη Γερουσία για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για φαινόμενο αισχροκέρδειας, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο.

Η ιταλική ένωση καταναλωτών ζήτησε να γίνουν έλεγχοι τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και σε εκείνο των καυσίμων.

Οι αυξήσεις στο ψωμί, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλονται και στο γεγονός ότι η Ιταλία παράγει μόνον το 35% του σιταριού που χρειάζεται.

Όλο το υπόλοιπο εισάγεται (κυρίως από την Ουκρανία και την Ρωσία) και, κατά συνέπεια, οι ανατιμήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, λόγω και της μεταφοράς των προϊόντων.