Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει το Κόσοβο, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, από την Πρίστινα. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι και την άρση των εμποδίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας για το δικαστικό σύστημα, που επιτεύχθηκε πρόσφατα, είναι μέρος της εξομάλυνσης των σχέσεων, είπε ο κ. Μουστάφα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εκτίμησε ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο πλευρών πρέπει να ολοκληρωθεί με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

Ο κ. Μουστάφα είπε στον επίτροπο της Ε.Ε., ότι οι θεσμοί του Κοσόβου καταβάλλουν προσπάθειες για την επιστροφή των πολιτών που μετανάστευσαν παράνομα σε χώρες της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Kosovapress.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Χαν για την κατάσταση στο Κόσοβο και ότι ένα από τα αιτήματα που έθεσε ήταν να απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας για τους πολίτες του.

Τόνισε ακόμη ότι ζήτησε να επιτραπεί στους πολίτες του Κοσόβου η εποχική απασχόληση στο εξωτερικό για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν ήταν θετικός ως προς το ενδεχόμενο εποχικής απασχόλησης πολιτών του Κοσόβου σε χώρες της Ε.Ε. και τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός και οι θεσμοί του Κοσόβου ενημέρωσαν την κοινή γνώμη για τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης, βοήθησε.

Ο κ. Χαν ανήγγειλε τη χορήγηση κονδυλίων, ύψους 600 εκ. ευρώ, από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στους τομείς της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της ανάπτυξης της οικονομίας και του ανταγωνισμού.

Η εδραίωση ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η λειτουργία της δημοκρατίας, η οικονομική ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ στο Κόσοβο, εξήγησε ο επίτροπος της Ε.Ε.