Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια Αμερικανίδα όμηρος σκοτώθηκε σε μια πρόσφατη επιχείρηση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ είπε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πως Αμερικανοί πολίτες κρατούνται όμηροι στο εξωτερικό, ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα στοιχεία για το θέμα αυτό.

Το Ισλαμικό Κράτος, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε τζιχαντιστικούς ιστοτόπους, υποστηρίζει ότι η Αμερικανίδα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή Ράκα, στη βόρεια Συρία.

«Η αεροπορία της σταυροφορικής συμμαχίας βομβάρδισε μια θέση έξω από την πόλη της Ράκα μετά την προσευχή της Παρασκευής. Κανένας μαχητής (του ΙΚ) δεν επλήγη αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μία Αμερικανίδα όμηρος σκοτώθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση.

Η πληροφορία για τον θάνατο της ομήρου δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία ανεξάρτητη πηγή. Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την «ανησυχία του», υπογραμμίζοντας όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό των τζιχαντιστών.

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από το «γραφείο πληροφοριών της επαρχίας Ράκα» δεν συνοδεύεται από φωτογραφίες της νεκρής γυναίκας, αλλά από φωτογραφίες κατεστραμμένων κτιρίων. Στη λεζάντα μιας φωτογραφίας που δείχνει συντρίμμια διευκρινίζεται ότι στο κτίριο που γκρεμίστηκε κρατούνταν η όμηρος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις σημερινές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, δεν έκανε καμία αναφορά στην Αμερικανίδα όμηρο. Σημείωσε όμως ότι «περισσότεροι από 30 τζιχαντιστές» σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών τους και αποθηκών όπου φυλάσσονταν στρατιωτικά οχήματα, άρματα και άλλος εξοπλισμός, στα ανατολικά και τα δυτικά της Ράκας.