Στο διάστημα στάλθηκε η κούκλα «Barbie Σαμάνθα Κριστοφορέτι» που φέρει το όνομα της Ιταλίδας αστροναύτη με στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα κορίτσια από την ευρωπαϊκή ήπειρο να γίνουν αστροναύτες, μηχανικοί και επιστήμονες του διαστήματος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η εταιρεία Mattel αποφάσισαν να παρουσιάσουν την νέα αυτή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2021 που έχει ως θέμα τις «Γυναίκες στο Διάστημα».

Η «Σαμάνθα» σε παραβολική πτήση μηδενικής βαρύτητας φωτογραφήθηκε μέσα στο διαστημόπλοιο, ενώ δημιουργήθηκε επίσης βίντεο και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό για γονείς και δασκάλους, κατάλληλο για παιδιά του Δημοτικού (barbie.com).

Μέρος των εσόδων των πωλήσεων της νέας Barbie στην Ευρώπη αναμένεται όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα δοθούν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Women in Aerospace Europe».

Η Barbie Σαμάνθα Κριστοφορέτι

Η συνεργασία ESA-Mattel ξεκίνησε το 2019, ενώ η πρώτη κούκλα αστροναύτης είχε δημιουργηθεί το 1965.

Στην πορεία έχουν δημιουργηθεί κούκλες με πρότυπα την αστροναύτη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Σάλι Ράιντ, τη Ρωσίδα κοσμοναύτη Άνα Κίκινα και τώρα την Ευρωπαία Σαμάνθα Κριστοφορέτι.