Ο Muath al-Kasaesbeh ήταν ο Ιορδανός πιλότος που συλληφθεί και πέθανε με φρικτό τρόπο (τον έκαψαν ζωντανό) μπροστά στην κάμερα, από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Γεννήθηκε στο Al Karak τον Μάιο του 1988 και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά και ανήκε στη φυλή Bararsheh. Ο πατέρας του, Safi al-Kasaesbeh, είναι συνταξιούχος καθηγητής και ο θείος του είναι ένας σημαντικός-στρατηγός του στρατού της Ιορδανίας. Ο Al-Kasaesbeh είχε εκπαιδευτεί στο κολέγιο King Hussein Air College και αποφοίτησε το 2009.

«Ο αδελφός μου είναι ένας ευσεβής άνθρωπος που προσεύχεται και κάνει νηστείες και που πάντα πετάει έχοντας το Κοράνι», είχε πει ο αδελφός του Jawwad Kasaesbeh, σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Ιορδανία.

Ο Al-Kasaesbeh ανήκε στην dream team των πιλότων, αποφοιτήσει από την Ιορδανική Αεροπορική Ακαδημία το 2009, όταν και εντάχθηκε στην Ιορδανική αεροπορία. Έλαβε μέρος στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών αν και οι οικείου του δεν ήταν ευχαριστημένοι με την απόφασή του.

«Δεν ήμουν σύμφωνος με αυτό. Ολοι οι Ιορδανοί ανησυχούμε για την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό τον συνασπισμό. Ο στρατός μας πρέπει να υπερασπίζεται τη χώρα μας και όχι να συμμετέχει και αλλού όπως κάνουν οι Αμερικανοί», είχε δηλώσει ο πατέρας του σε δημοσιογραφικό μέσο.

Οι τζιχαντιστές αιχμαλώτισαν τον Ιορδανό πιλότο όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε από μηχανική βλάβη, ή, κατά του τζιχαντιστές, επλήγη από αντιαεροπορικό πύραυλο θερμικής καθοδήγησης. Ο 28χρονος πιλότος, παντρεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο την Anwar al-Tarawneh, η οποία έκανε και εκείνη έκκληση για την επιστροφή του συζύγου της.