Το Συμβούλιο Πολιτών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κάλεσε τους πολίτες στις 7 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσουν ειρηνική συγκέντρωση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της χώρας σε ένδειξη δυσαρέσκειας προς τις βοσνιακές αρχές.

Η μη κομματική και άτυπη ομάδα, η οποία συνεχίζει το έργο της Συνέλευσης πολιτών που συγκροτήθηκε στις περσινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα οργανώσει στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, το Σαράγεβο ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με στόχο να αποστείλει στην ηγεσία της χώρας το μήνυμα ότι ένα χρόνο μετά, τα αιτήματα βελτίωσης της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης παραμένουν νεκρό γράμμα

Πολίτες και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας καλούνται με τον ίδιο τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική – κοινωνική κατάσταση στη χώρα, μεταδίδει το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Το Συμβούλιο των πολιτών εκτιμά ότι το μοναδικό “όφελος” από τις περσινές διαμαρτυρίες που διεξήχθησαν σε ολόκληρη την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας, αντικατοπτρίζεται στην αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια κρατικών θεσμών που αποτέλεσαν στόχο εμπρηστικών επιθέσεων στη διάρκεια των ταραχών, όπως είναι το δημαρχιακό μέγαρο και η έδρα των Κρατικών Αρχείων και της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας.

«Στην αποκατάστασή τους διοχετεύθηκαν 4,5 εκ. ευρώ, φυσικά από τον προϋπολογισμό και χωρίς δημόσιο διαγωνισμό για ανάδειξη αναδόχου», τονίζεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου πολιτών και προστίθεται ότι ακόμη δεν υπάρχει πληροφόρηση για τους υπαίτιους των καταστροφών στη διάρκεια των αναταραχών και για το ποιος έβαλε φωτιά στα κτίρια των κρατικών θεσμών.

Οι περσινές κοινωνικές ταραχές άρχισαν στις 5 Φεβρουαρίου στην Τούζλα με τη διαμαρτυρία δυσαρεστημένων εργατών και πολιτών που βγήκαν στους δρόμους και εισέβαλαν σε κτίρια των θεσμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών.

Οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν δύο μέρες αργότερα, όταν στο Σαράγεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας πυρπολήθηκαν κτίρια κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Τις μέρες και τους μήνες που ακολούθησαν οι συγκεντρώσεις πολιτών συνεχίστηκαν ειρηνικά, συγκροτήθηκαν συνελεύσεις πολιτών στις οποίες διεξάγονταν διαβουλεύσεις για τα κοινωνικά και άλλα αιτήματα με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και των κυβερνήσεων των καντονιών, αλλά πολύ λίγα υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται.