Οι αντιδράσεις των ηγεσιών της Σερβίας και της Κροατίας που προκλήθηκαν με αφορμή τις αναταραχές στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη απέδειξαν ότι το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ φοβούνται τις διαδηλώσεις και ανησυχούν μήπως εξαπλωθούν στην επικράτειά τους, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής, διευθυντής του Κέντρου για την Περιφερειοποίηση, Αλεξάνταρ Πόποβ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ανησυχία αυτή, όπως εκτίμησε ο κ. Πόποβ σε δηλώσεις του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92, εκδηλώθηκε στις άμεσες αντιδράσεις που ακολούθησαν την αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς στο Μόσταρ και στην επίσημη πρόσκληση των αξιωματούχων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι και στα μηνύματα που απεστάλησαν.

Από το Βελιγράδι, μετά τη συνομιλία του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον αντιπρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ και τον αρχηγό του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Μλάντεν Μπόσιτς διαμηνύθηκε ότι ζωτικό συμφέρον της Σερβίας είναι η σταθερότητα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και στην περιοχή και κυρίως της Σερβικής Δημοκρατίας, η οποία θα στηριχθεί σθεναρά.

Κατά την επίσκεψή του στο Μόσταρ, ο Κροάτης πρωθυπουργός τόνισε ότι η τωρινή κατάσταση στη Βοσνία δεν είναι προς το συμφέρον της Κροατίας.

Απαντώντας στην ερώτηση τι ήταν αυτό που προκάλεσε τέτοια ανησυχία, ο κ. Πόποβ υποστήριξε ότι το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ φοβούνται το κύμα αναταραχών να μην μεταφερθεί από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη στη δική τους επικράτεια.

«Η κατάσταση στη Σερβία και στην Κροατία δεν είναι ειδυλλιακή όσον αφορά την οικονομία. Η φτώχεια πυροδότησε αυτό που άρχισε να συμβαίνει στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ φοβούνται ότι αυτό που συμβαίνει κατά κάποιον τρόπο να μην επεκταθεί» σημείωσε ο κ. Πόποβ.

Ο διευθυντής του Κέντρου για την Περιφερειοποίηση εκτίμησε ότι μεγάλο μέρος ευθύνης για την κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη φέρει και η διεθνής κοινότητα, επειδή, όπως υπογράμμισε, ο ύπατος εκπρόσωπός της έχει «δικτατορικές εξουσίες».

«Θα ήταν καλύτερο να ανησυχούσε περισσότερο η διεθνής κοινότητα και πρώτη απ΄ όλες η ΕΕ, η οποία ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει η Βοσνία, επειδή όλη αυτή την περίοδο από τη συμφωνία του Ντέιτον στη Βοσνία είναι παρών ο ύπατος εκπρόσωπος με εξουσίες που υπερβαίνουν τις εξουσίες κάθε δικτάτορα. Και μετά από 18 χρόνια έχουμε αυτή τη δραματική κατάσταση, που στην πραγματικότητα είναι κατάσταση αποσύνθεσης» τόνισε σχολιάζοντας το κύμα διαμαρτυριών στη χώρα.

Με αφορμή τα γεγονότα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις διαμαρτυρίες των πολιτών της. Τη συγκέντρωση διοργανώνει, μέσω Facebook, η ομάδα «Στήριξη στο λαό της Τούζλας από τη Σερβία».