Ονομάζεται Futurefactory και μάλλον είναι αυτό που ευαγγελίζεται το ίδιο του το όνομα: το Εργοστάσιο του Μέλλοντος. Γιατί, αν λάβουμε υπόψη μας την γνωστή παροιμία ότι «το μέλλον ανήκει στις γυναίκες», τότε το νέο εργοστάσιο της Ola Electric στην Ινδία, προφανώς και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς απασχολεί αποκλειστικά και μόνο γυναικείο εργατικό δυναμικό.

Την σχετική ανακοίνωση / είδηση κοινοποίησε με ανάρτησή του, ο πρόεδρος της Ola Electric, Μπαβίς Αγκαρβάλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Ola Futurefactory θα διευθύνεται εξ’ ολοκλήρου από γυναίκες».

«Μόλις το εργοστάσιο φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, υπολογίζεται ότι θα έχει πάνω από 10.000 γυναίκες υπαλλήλους», πρόσθεσε ο Aγκαρβάλ.

«Οι γυναίκες πάνω από όλους και όλα»

Κάπως έτσι, το Ola Futurefactory θα γίνει όχι μόνο το μεγαλύτερο εργοστάσιο μόνο για γυναίκες στον κόσμο, αλλά επίσης και το μόνο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων για γυναίκες παγκοσμίως. Και όλα αυτά είναι σημαντικά γιατί λαμβάνουν χώρα σε ένα κράτος όπου καθημερινά βιάζονται και κακοποιούνται σεξουαλικά δεκάδες γυναίκες.

Πάντως, σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ, η Ola Electric είναι σαφής και κατηγορηματική: οι γυναίκες πάνω απ’ όλους και όλα. Ήδη, μια ομάδα υπαλλήλων της εργάζεται πάνω στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση των γυναικών σε «βασικές δεξιότητες κατασκευής», έτσι ώστε να είναι πλήρως υπεύθυνες για τη διαδικασία παραγωγής κάθε οχήματος που κατασκευάζεται στο Futurefactory.

«Οι επαγγελματικές αυτές ευκαιρίες στις γυναίκες βελτιώνει όχι μόνο τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των οικογενειών τους όπως και ολόκληρης της κοινότητας. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι μόνο η παροχή ισοτιμίας των γυναικών στο εργατικό δυναμικό μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ινδίας κατά 27%», ξεκαθαρίζει ο Αγκαρβάλ, τονίζοντας με νόημα ότι:

«Αυτό απαιτεί ενεργές και συνειδητές προσπάθειες από όλους μας, ειδικά στη μεταποίηση όπου η συμμετοχή παραμένει η χαμηλότερη σε μόλις 12%. Για να είναι η Ινδία ο παραγωγικός κόμβος σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην εξάσκηση και τη δημιουργία απασχόλησης για το γυναικείο εργατικό δυναμικό μας».

Σκούτερ, ο τομέας απασχόλησης των 10.000 γυναικών υπαλλήλων

Οι νέες εργαζόμενες θα δουν από κοντά όλη την γραμμή παραγωγής και διάθεσης των ηλεκτρικών σκούτερ Ola S1 και S1 Pro που ολοκληρώθηκαν κατά την πρώτη τους φάση στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η αυτονομία κίνησης για το Ola S1 είναι 121 χιλιόμετρα και για το Ola S1 Pro είναι 181 χιλιόμετρα. Η Ola Electric θα παρέχει φορητό φορτιστή 750 W στα S1 και S1 Pro και σύμφωνα με την εταιρεία η πλήρης οικιακή φόρτιση του S1 θα διαρκεί περίπου 4 ώρες και 48 λεπτά, ενώ μια αντίστοιχη φόρτιση για το S1 Pro θα διαρκεί 6 ώρες και 30 λεπτά.

Η Ola δημιουργεί επίσης το δίκτυο γρήγορης φόρτισης «Hypercharger» σε όλη την Ινδία, όπου οι χρήστες θα μπορούν να φορτίσουν τα σκούτερ τους σε μόλις 12-15 λεπτά προκειμένου να καταφέρουν να μετακινηθούν για περίπου 80 χιλιόμετρα.

Για τον λόγο αυτό και η Ola Electric θα έχει σταθερούς σταθμούς φόρτισης σε 100 πόλεις στην Ινδία κατά τη στιγμή της κυκλοφορίας των S1 και S1 Pro, με τις 100 πόλεις να γίνουν 400 σε ορίζοντα πενταετίας.

Το εργοστάσιο Futurefactory, το οποίο καλύπτει περίπου 500 στρέμματα γης στην περιοχή Κρισναγκίρι της επαρχίας Ταμίλ Ναντού, έχει τη δυνατότητα παραγωγής ένα σκούτερ κάθε δυο δευτερόλεπτα!

Και ίσως, αν μπουν στην δουλειά και οι γυναίκες το ένα σκούτερ γίνει δυο ή τρία στον ίδιο χρόνο. Γιατί, είπαμε, οι γυναίκες είναι το Μέλλον.

Και στην Κίνα, το εργασιακό μέλλον είναι οι γυναίκες

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που κινειται φιλικά απέναντι στην γυναίακ ως εργαζόμενο. Προσφάτως, η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία της Κίνας άρχισε να αναζητά το τελευταίο διάστημα γυναίκες που να μπορούν να υποστηρίξουν ψυχολογικά (αλλά και σωματικά με ειδικά μασάζ και τεχνικές τάι-τσι) τους «κοινωνικά αμήχανους» προγραμματιστές που απασχολούν οι επιχειρήσεις της χώρας.

Η Σεν Γιουε εργάζεται σαν ειδική εντεταλμένη «programmer motivator» [αυτός που δίνει κίνητρα εργασίας στους προγραμματιστές], με αρμοδιότητες ψυχολόγου και για το λόγο αυτό περνάει την ημέρα της κουβεντιάζοντας και ηρεμώντας τους (συνήθως αγχωμένους) προγραμματιστές από το στρες που ενδεχομένως βιώνουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

«Χρειάζονται πραγματικά κάποιον για να μιλούν καμιά φορά και να οργανώνουν δραστηριότητες που θα ελαφρύνουν την όποια πίεση βιώνουν», δήλωσε στους New York Times η 25χρονη Σεν που διαθέτει πτυχίο πολιτικού μηχανικού από Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και το κάνει αυτό όχι επειδή δεν μπορεί να βρει δουλειά στον τομέα της, αλλά επειδή θεωρεί ότι με αυτό προσφέρει περισσότερα στην κινεζική κοινωνία.

Οπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι γυναίκες στην Κίνα έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο αναφορικά με τον χώρο της εργασίας. Η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αυτοαπασχολούμενων δισεκατομμυριούχων γυναικών στον κόσμο, ενώ πολλές start-ups απασχολούν όλο και περισσότερες γυναίκες σε ρόλους-κλειδιά στην επιχείρηση.