Η Κίνα, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν, «καταδίκασε απερίφραστα» σήμερα την επίθεση που έλαβε χώρα χθες κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με το Πεκίνο να σημειώνει ότι έχει συγκλονιστεί από το λουτρό αίματος για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Καμικάζι έβαλαν στόχο χθες, Πέμπτη, το πλήθος των Αφγανών που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας με την ελπίδα να διαφύγει από το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν. Η επίθεση αυτή, που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των 100 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 13 Αμερικανοί, και τον τραυματισμό 160, «συγκλόνισε την Κίνα», η οποία «τις καταδικάζει απερίφραστα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Τσάο Λιζιάν.

Η επίθεση αυτή «δείχνει ότι η κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν παραμένει περίπλοκη και σοβαρή», πρόσθεσε και κάλεσε «τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν μέτρα (…) για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αφγανικού λαού και των ξένων πολιτών».

Η Κίνα, η οποία επαναπάτρισε από το Αφγανιστάν 210 πολίτες της τον περασμένο μήνα, είχε και πάλι καλέσει στα μέσα Αυγούστου τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτών που παρέμεναν εκεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τα σύνορα της Κίνας με το Αφγανιστάν εκτείνονται σε 76 χιλιόμετρα και η χώρα αυτή είναι μια από τις πολύ λίγες που διατήρησαν ανοιχτή την πρεσβεία τους στην Καμπούλ παρά τους κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια.

Η έλλειψη σταθερότητας στο γειτονικό της Αφγανιστάν συνιστά για εκείνη απειλή για την ασφάλεια της περιοχής της Σιντζιάνγκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Η περιοχή αυτή πλήττεται εδώ και καιρό από επιθέσεις που αποδίδονται σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων και το Πεκίνο έχει επιβάλει εκεί εδώ και κάποια χρόνια πολύ αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Οι κινεζικές αρχές φοβούνται, κυρίως, ότι Ουιγούροι μαχητές θα βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

*Φωτογραφία αρχείου