Νικαραγουανοί εισαγγελείς απήγγειλαν χθες Πέμπτη κατηγορίες για «συνωμοσία» σε βάρος οκτώ ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκόπευαν να αναμετρηθούν με τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όταν θα διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία.

Ο κ. Ορτέγα και η σύζυγός του, η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο, επικρίνονται από κυβερνήσεις πολλών χωρών και από την αντιπολίτευση για το κύμα συλλήψεων 35 ηγετών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον επτά δυνητικών υποψηφίων για την προεδρία.

Οι οκτώ αντιπολιτευόμενοι κατηγορούνται πως διέπραξαν «το αδίκημα της συνωμοσίας» με σκοπό «την υπονόμευση» της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Νικαράγουας, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η γενική εισαγγελία.

Στους οκτώ συγκαταλέγονται οι Αρτούρο Κρους, Φέλιξ Μαραδιάγα και ο Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, δυνητικοί υποψήφιοι για την προεδρία. Και οι τρεις τους έχουν προφυλακιστεί στη Μανάγουα.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι της γενικής εισαγγελίας ή συνήγοροι των κατηγορουμένων για να σχολιάσουν το κατηγορητήριο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τριών μελών της ισχυρής οικογένειας Τσαμόρο – τον δημοσιογράφο Κάρλος Φερνάντο Τσαμόρο, εξόριστο στην Κόστα Ρίκα από τον Ιούνιο, την ως πρότινος δυνητική υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Κριστιάνα Τσαμόρο, σε κατ’ οίκον κράτηση από τη 2η Ιουνίου, καθώς και τον πολιτικό Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, που συνελήφθη την 25η Ιουνίου – για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και άλλα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της «κατάχρησης» και της «παράνομης διακράτησης πόρων».

Ο πρόεδρος, άλλοτε ηγέτης των σαντινιστών ανταρτών, στην εξουσία από το 2007, ανακοινώθηκε τη 2η Αυγούστου από το κόμμα του πως θα είναι υποψήφιος για τέταρτη συναπτή θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ η σύζυγός του και αντιπρόεδρος θα διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πάλαι ποτέ ηγέτη του αγώνα εναντίον της στρατιωτικής χούντας των Σομόσα πως βάλθηκε να βγάλει από τη μέση κάθε σοβαρό υποψήφιο εν όψει των εκλογών κι ότι έχει επιβάλει δική του «δικτατορία». Πρακτικά, ο Ντανιέλ Ορτέγα και η Ροσάριο Μουρίγιο δεν έχουν πλέον αντίπαλο στις εκλογές.