Ικανοποιημένη φέρεται η ελληνική πλευρά για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, στο κείμενο για το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να εγκριθεί απόψε στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Λισαβόνα.

Επί του παρόντος, πάντως, καμία πλευρά δεν δείχνει πρόθεση να προβάλει προσκόματα και η έγκριση προβλέπεται ότι θα δοθεί στη διάρκεια του αποψινού δείπνου εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο των νέου δόγματος θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των αμυντικών δομών του ΝΑΤΟ, το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Το σημαντικότερο θέμα, πάντως, αφορά στην αντιπυραυλική άμυνα, την οποία η Ελλάδα θεωρεί ως συμπληρωματική προς τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στα οποία η χώρα μας δίνει προτεραιότητα. Από ελληνικής πλευράς τονίζεται, επίσης, ότι το πλαίσιο δράσης του ΝΑΤΟ καθορίζεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Από τα ενδιαφέροντα θέματα και για την Ελλάδα, θέματα που θα συζητηθούν στη Λισαβόνα, είναι και η προσέγγιση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των δύο μερών. Δεν αποκλείεται, εξ άλλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου να έχει συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μετβέντεφ.