Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε απόψε ότι θα λάβει μέτρα μετά την υπογραφή από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς διαφόρων διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού της Ρώμης, μια κίνηση που σκοπό έχει την ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στο μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα να «φοβούνται» από το ΔΠΔ από ό,τι το Ισραήλ, υποστήριξε ο Νετανιάχου.

«Αυτοί που έχουν περισσότερα να φοβούνται είναι (οι αξιωματούχοι) στην Παλαιστινιακή Αρχή, που σχημάτισαν μια κυβέρνηση μαζί με τη Χαμάς, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική και η οποία, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διαπράττει εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Νετανιάχου, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι θα ληφθούν «μέτρα σε αντίδραση» στην πρωτοβουλία του προέδρου Αμπάς.

«Θα λάβουμε μέτρα σε αντίδραση (στην κίνηση του Αμπάς) και θα προασπίσουμε τους στρατιώτες του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η πρωτοβουλία των Παλαιστινίων για την ένταξή τους στο ΔΠΔ θεωρητικά θα μπορούσε να τους επιτρέψει να ζητήσουν να διωχθούν για «εγκλήματα πολέμου» Ισραηλινοί ηγέτες, για παράδειγμα για τον πόλεμο του Ιουλίου και του Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας—κάτι στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ο ισχυρότερος σύμμαχος της χώρας αυτής σε διεθνές επίπεδο.