Στο πλαίσιο συμφωνίας, οι ασθενείς και τα παιδιά του καναδού γιατρού που χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα στις εξωσωματικές θα πάρουν αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων.

Αυτός θεωρείται μάλιστα ο πρώτος ποτέ διακανονισμός για τέτοια υπόθεση…

Ο γιατρός που χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα σε εξωσωματικές και η συμφωνία των 10 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με τον διακανονισμό, τα θύματα θα πάρουν αποζημίωση σύμφωνα με τον βαθμό της βλάβης που τους προξένησε ο γιατρός. Ένας βαθμός που θα κριθεί δικαστικά.

Άλλο κονδύλι θα χρηματοδοτήσει μια βάση δεδομένων DNA, ώστε να επιτρέψει και σε άλλα παιδιά να βρουν τους βιολογικούς τους γονείς.

Η υπόθεση που τραντάζει συθέμελα τον Καναδά περιλαμβάνει 226 ανθρώπους, καθώς ο διαβόητος Dr Barwin εργαζόταν σε δύο κλινικές του Οντάριο.

Σε όσα ζευγάρια δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σπέρμα του άντρα, λάμβαναν εν αγνοία τους το σπέρμα του γιατρού και όχι κάποιου τυχαίου δότη.

Το έγκλημα χρονολογείται μάλιστα από τη δεκαετία του 1970, καθώς ο γιατρός είναι σήμερα στα 80 του και έχει βγει στη σύνταξη από το 2014. Απομένει μόνο η σύμφωνη γνώμη του δικαστή για να είναι νόμιμος ο διακανονισμός.

Η 31χρονη Rebecca Dixon ανακάλυψε πως είχε βιολογικό πατέρα τον Dr Barwin όταν εμφάνισε μια σπάνια πάθηση που δεν είχε κανένας στην οικογένειά της. Ήταν μια από τις πρώτες μηνύσεις κατά του γιατρού το 2016.

Τόσο ο γιατρός όσο και ο δικηγόρος του δεν έχουν σχολιάσει τον διακανονισμό, ο οποίος δεν απαιτεί ωστόσο την ομολογία ενοχής του δράστη για να ισχύσει.