Η Ιρλανδία θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε εφήβους άνω των 12 ετών δήλωσε την Τρίτη το Δουβλίνο, υπογραμμίζοντας τον «σημαντικό κίνδυνο» που αντιπροσωπεύει η μετάλλαξη Delta του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει ότι «δέχτηκε τη σύσταση» να επεκτείνει το πρόγραμμα εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο υπουργός Υγείας Στίβεν Ντόνελι διευκρίνισε, από την πλευρά του, ότι στα παιδιά αυτής της ηλικίας θα χορηγούνται τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna που έχουν λάβει την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχλης στην ΕΕ, του EMA – το δεύτερο από αυτά, μόλις στις 23 του μηνός.

«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε μια αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 στους νέους. Ο εμβολιασμός, μαζί με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, παραμένει η καλύτερη προστασία μας», τόνισε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως οι έφηβοι ηλικίας 16-17 ετών μπορούν ήδη από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με τα ίδια σκευάσματα.

Αν και στην αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω του ελλιπούς εφοδιασμού με εμβόλια, το ιρλανδικό πρόγραμμα ανοσοποίησης επιταχύνθηκε εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες. Έχουν χορηγηθεί 5,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων – μέχρι σήμερα – και το 69% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Επισημαίνεται, τέλος, πως από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 5.026 θάνατοι από Covid-19 στην Ιρλανδία. Τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών αυξάνεται, με τις μολύνσεις να ξεπερνούν τις 1.000 σε καθημερινή βάση.