Θα υποστηρίξει την πρόταση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2015 ανακοίνωσε σήμερα το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επιβίωση της αριστερής κυβέρνησης της χώρας.

«Θα δώσουμε την ψήφο μας στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας», ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Στοκχόλμη ο μεταβατικός πρόεδρος των Σουηδών Δημοκρατών Ματίας Κάρλσον.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν έχει ανακοινώσει ότι ενδέχεται να παραιτηθεί, αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη. Παρόλα αυτά μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάποιες τροποποιήσεις στα σχέδια για τη φορολογία και τις δαπάνες ώστε να κερδίσει την υποστήριξη της κεντροδεξιάς.

Ο Λεβέν αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας και διαθέτει 49 έδρες σε σύνολο 349. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Σουηδίας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός μειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων είναι ο πιο αδύναμη εδώ και δεκαετίες.

«Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε κάθε κυβέρνηση ή πρόταση για τον προϋπολογισμό που θα υποστηρίζουν την αύξηση της μετανάστευσης ή που θα δίνουν στους Πράσινους αποφασιστική επιρροή στη μεταναστευτική πολιτική», είχε ανακοινώσει το ακροδεξιό κόμμα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είναι λογικό να μιλάνε μαζί μας και να ακούν τι πιστεύουν οι 800.000 ψηφοφόροι μας», σχολίασε Κάρλσον.

Ο ίδιος εξήγησε την απόφαση του κόμματός του επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να ριχθεί φως στα έξοδα που συνδέονται με την υποδοχή μεταναστών, εκτιμώντας ότι κάποιες από τις δαπάνες που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υποχρηματοδοτούνται εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των μεταναστών που υποδέχεται η Σουηδία.

Ο Λεβέν ενδέχεται να παραιτηθεί και να προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να περάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Όμως τα κόμματα της κεντροδεξιάς είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις εκλογές.

Πάντως όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες.