«Η καταπολέμηση της πείνας παρεμποδίζεται από τις προτεραιότητες της αγοράς»

Ομιλία Πάπα στη γενική συνέλευση του FAO στη Ρώμη


ΚΟΣΜΟΣ
1:28
21/11/2014
«Η καταπολέμηση της πείνας παρεμποδίζεται από τις προτεραιότητες της αγοράς»
loading

«Είναι οδυνηρό να διαπιστώνει, κανείς, ότι η καταπολέμηση της πείνας παρεμποδίζεται από τις προτεραιότητες της αγοράς», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας ενώπιον της γενικής συνέλευσης του οργανισμού FAO, στην Ρώμη, ο οποίος δραστηριοποιείται, εκ μέρους του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού.

«Η προτεραιότητα της αγοράς και του κέρδους υποβάθμισαν το φαγητό στο επίπεδο ενός οποιουδήποτε εμπορεύματος, το οποίο υπόκειται σε κάθε είδος κερδοσκοπίας, ακόμη και χρηματοοικονομικής», συμπλήρωσε ο αργεντινός ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο «ενώ μιλάμε για νέα δικαιώματα, ο πεινασμένος παραμένει εκεί, στην γωνιά του δρόμου, και ζητά να αναγνωρισθεί το δικαίωμα συμμετοχής του στην κοινωνία, να εξασφαλίσει μια βασική διατροφή. Μας ζητά αξιοπρέπεια και όχι ελεημοσύνη».

Ο πάπας Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο, παράλληλα, αναφέρθηκε και πάλι στην «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας» και στις κοινωνίες «οι οποίες χαρακτηρίζονται από αυξανόμενο ατομικισμό και νέους διχασμούς».

Ο πάπας Φραγκίσκος κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία μορφή πολιτικής ή οικονομικής πίεσης η οποία να εκμεταλλεύεται το δικαίωμα στη διατροφή. Ο λατινοαμερικανός πάπας, τέλος, θέλησε να αναφερθεί σε μια σοφή ρήση την οποία είχε ακούσει, πριν από πολλά χρόνια, από έναν ηλικιωμένο που είχε συναντήσει. «Ο Θεός συγχωρεί πάντα, οι άνθρωποι ορισμένες φορές, αλλά η μητέρα γη δεν συγχωρεί ποτέ».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τα μέτρα παροχής προστασίας στον ποντίφικα έχουν αυξηθεί, τις τελευταίες ημέρες, λόγω ανησυχιών για τυχόν επιθέσεις ομάδων ή και μεμονωμένων μελών τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει