Όσοι κάνουν πια αίτηση για αμερικανικό διαβατήριο θα μπορούν να επιλέγουν αν αυτοπροσδιορίζονται ως άντρας ή γυναίκα στο επίσημο κρατικό έγγραφο και χωρίς να χρειάζεται μάλιστα ιατρική βεβαίωση.

Κανένα χαρτί δεν είναι πια απαραίτητο για να δηλώσεις διαφορετικό φύλο από αυτό που αναγράφεται σε άλλα δημόσια έγγραφα, όπως ακριβώς δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, την Τετάρτη.

ΗΠΑ: Ο πολίτης μπορεί πλέον να επιλέγει το φύλο που θέλει να αναγράφεται στο διαβατήριό του

Ο Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι σύντομα το υπουργείο θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αυτοπροσδιορίζονται στο διαβατήριο ως «non-binary, intersex και μη δυαδικής ταυτότητας».

Αυτό θα χρειαστεί ωστόσο κάποιο χρόνο για να εφαρμοστεί, εξαιτίας των «εκτεταμένων επικαιροποιήσεων των συστημάτων» που απαιτούνται.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ακόμα πως η κίνηση έρχεται ως άλλο ένα βήμα για τη διασφάλιση «της δίκαιης μεταχείρισης της αμερικανικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ανεξαρτήτως φύλου ή προτίμησης».

Την απόφαση χαιρέτισαν ενώσεις και σωματεία ΛΟΑΤΚΙ, καλωσορίζοντας και μια τρίτη επιλογή φύλου, όπως είπε χαρακτηριστικά η American Civil Liberties Union.