Οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης πριν από την καταληκτική προθεσμία στις 24 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς.

«Δεν αποκλείεται εντελώς ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί ένας αμοιβαίος συμβιβασμός» είπε ο Λουκασέβιτς όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Έχουμε τονίσει ότι όλα τα μέρη προσπαθούν να τηρήσουν την προθεσμία. Αλλά τι είναι πιο σημαντικό, μια προθεσμία ή μια πραγματική συμφωνία;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα έκανε ό,τι μπορούσε για να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μια οριστική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν από την 24η Νοεμβρίου.

Η συμφωνία έχει ως στόχο να εξασφαλίσει από την πλευρά των έξι παγκόσμιων δυνάμεων – της Ρωσίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας – ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, προσφέροντας σε αντάλλαγμα τη χαλάρωση ή και την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Παράθυρο για πιθανή επέκταση της ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας άφησαν διπλωματικές πηγές λέγοντας ότι είναι πιθανή μια απλή επέκταση των διαπραγματεύσεων.

Αλλά και ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν χρονικά μέχρι το Μάρτιο. Πάντως οι συνομιλίες έχουν ήδη επεκταθεί χρονικά κατά τέσσερις μήνες τον περασμένο Ιούλιο.

Η Ρωσία έχει παραδοσιακά ισχυρότερους δεσμούς με το Ιράν από ότι οι άλλες παγκόσμιες δυνάμεις που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, και έχει κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέρ στις ακτές του Περσικού Κόλπου.