Συνολικά 105 απόστρατοι στρατηγοί, πρώην διοικητές της αστυνομίας και επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας (Μοσάντ) κάλεσαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να αναλάβει μία πρωτοβουλία όπου θα συμμετάσχουν χώρες της περιοχής με στόχο την επίτευξη της ειρήνης, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σε μία δημόσια επιστολή οι συνυπογράφοντες ασκούν πιέσεις στο Νετανιάχου να «αναλάβει μία διπλωματική πρωτοβουλία» στην περιοχή με στόχο να επιτευχθεί η ειρήνη με τους Παλαιστίνιους στη βάση των δύο κρατών για δύο λαούς, επισήμανε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ.

Οι ίδιοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι το Ισραήλ «είναι επαρκώς ισχυρό» για να δεσμευτεί σε αυτό το σκοπό χωρίς αυτός να εμπεριέχει «κινδύνους για την ασφάλειά του».

Ο στρατηγός Άμνον Ρεσέφ, πρώην διοικητής μονάδων τεθωρακισμένων, που πήρε την πρωτοβουλία για την ανοικτή αυτή επιστολή, διευκρίνισε ότι οι υπογράφοντες έχουν «κουραστεί από τις μάχες που ξεσπούν συχνά τα τελευταία χρόνια και τάσσονται υπέρ του να καταβληθούν πραγματικές προσπάθειες προκειμένου να υιοθετηθεί η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας».

Αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο στη Σαουδική Αραβία, που το 2002 είχε υποβάλλει ένα παναραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, βάσει του οποίου προτεινόταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα από το 1967 Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μεταξύ της μίας ή της άλλης πλευράς» προστίθεται στην επιστολή που υποστηρίζει μια διπλωματική πρωτοβουλία που θα δεν «βασίζεται μόνο στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που μονίμως καταλήγουν σε αποτυχία».

«Θα επιθυμούσαμε να δούμε μία θαρραλέα πρωτοβουλία και την επίδειξη ηγεσίας εκ μέρους σας» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της επιστολής που απευθύνεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.