Η Βόρεια Κορέα υιοθέτησε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο-σκούπα που θέλει να ξεριζώσει από τη χώρα κάθε ξένη επιρροή.

Τιμωρώντας παραδειγματικά όποιον πιαστεί με ξενόγλωσσες ταινίες, ρούχα ή ακόμα και αργκό άλλης γλώσσας. Αλλά γιατί;

Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε «πόλεμο» στην αργκό, τα τζιν και τις ξένες ταινίες

Η Yoon Mi-so ήταν μόλις 11 ετών όταν είδε να εκτελείται κάποιος που είχε πιαστεί να βλέπει μια ταινία από τη Νότια Κορέα. Το καθεστώς ανάγκασε όλη τη γειτονιά να δει την εκτέλεσή του.

«Αν δεν το έκανες, θα σε χαρακτήριζαν προδότη», λέει στο BBC από το σπίτι της στη Σεούλ.

Εκείνη λέει πως η ζωή στη Βόρεια Κορέα είναι σαν ένα διαρκές lockdown χωρίς ίντερνετ, χωρίς κοινωνικά μέσα και με μερικά μόνο κρατικά τηλεοπτικά κανάλια, που κάνουν όλη τη μέρα προπαγάνδα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν περνά τώρα στο επόμενο επίπεδο. Όποιος πιαστεί με έναν καλό αριθμό από ταινίες από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία, αντιμετωπίζει πια τη θανατική ποινή. Όσοι τις παρακολουθούν, θα περάσουν 15 χρόνια στη φυλακή.

Ο Κιμ κάλεσε προσφάτως τη νεολαία να πει όχι στην «αντικοινωνική συμπεριφορά» των νέων, θέλοντας να φιμώσει τις ξένες επιρροές. Πλέον απαγορεύεται η παρακολούθηση ξένων μέσων, ακόμα και τα ρούχα ή οι κομμώσεις στα μαλλιά, καθώς περιγράφονται ως «επικίνδυνα δηλητήρια».

Η Daily NK, μια ιστοσελίδα της Σεούλ που διατηρεί επαφές με τη Βόρεια Κορέα, έγραψε πρόσφατα πως 3 έφηβοι στάλθηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης επειδή φορούσαν κοντά παντελόνια και είχαν κουρέψει τα μαλλιά τους σε στιλ Νότιας Κορέας.

Ο νέος πόλεμος του Κιμ δεν αφορά σε πυρηνικές κεφαλές, αλλά στο ξερίζωμα των ξένων επιρροών στη χώρα του.

Σύμφωνα με την Daily NK, που έχει στα χέρια της ένα αντίγραφο του νέου νόμου, αν «ένα παιδί είναι προβληματικό, τότε τιμωρούνται και οι γονείς του».