Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν η πτήση της Ryanair έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ώστε να συλληφθεί.

Ποιος είναι όμως ο 26χρονος δημοσιογράφος;

Ο Προτάσεβιτς δούλευε για λογαριασμό του πολωνικού ειδησεογραφικού δικτύου NEXTA, το οποίο μετέδιδε εικόνες των περσινών διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το δίκτυο επιστράτευσε την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ώστε να δώσει εικόνα και φωνή στις διαμαρτυρίες του κόσμου, σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Προτάσεβιτς έπιασε κατόπιν δουλειά στο Belamova, ένα κανάλι που λειτουργεί στο Telegram, κατηγορείται ωστόσο στη Λευκορωσία για εξτρεμισμό, αλλά και για υποκίνηση διαδηλώσεων και πρόκληση κοινωνικού μίσους.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ωστόσο ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Γιατί τον έχουν στο στόχαστρο

Η ανταποκρίτρια του Sky Russia, Diana Magnay, αποκαλύπτει ότι το δίκτυο NEXTA ήταν αντιπολιτευόμενο μέσο, μια σοβαρή φωνή που «έδειχνε τι κάνει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στη χώρα του και πώς προσπαθεί να καταπιέσει την αντιπολίτευση».

«Αυτός [ο πρόεδρος Λουκασένκο] κυνηγούσε τους δημοσιογράφους, έναν μετά τον άλλο, χαρακτηρίζοντας το NEXTA ως εξτρεμιστική οργάνωση και προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πάντες στη Λευκορωσία που εκτελούν δημοσιογραφικό έργο, αλλά και να τρομοκρατήσει ξεκάθαρα και όποιον είναι έξω από τη Λευκορωσία».

Η Magnay λέει πως ο πρόεδρος της χώρας «φοβάται ξεκάθαρα» τον κύριο Προτάσεβιτς, με δεδομένο το πόσο μακριά έφτασε για να τον πιάσει.

«Είναι ένα εξωφρενικό πράγμα αυτό που έκανε και αναρωτιέμαι πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα, με δεδομένο ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη Ryanair, απείλησε ρητά τους πιλότους της Ryanair και κατάφερε να βάλει τους δικούς του πράκτορες στο αεροπλάνο, το οποίο μπόρεσε να εκτρέψει και να προσγειωθεί στο Μινσκ».

Όπως είναι γνωστό, η πτήση της Ryanair άλλαξε πορεία μόλις 2 λεπτά πριν μπει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως ο Προτάσεβιτς έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπο και άρχισε να τρέμει όταν κατάλαβε πως το αεροπλάνο δεν θα προσγειωνόταν στο Βίλνιους.

Επιβάτης από τη Λιθουανία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του, άνοιξε το ντουλάπι, έβγαλε ένα laptop και ένα κινητό τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που τον συνόδευε.

«Θα με καταδικάσουν σε θανατική ποινή», φέρεται να είπε στους συνεπιβάτες του όταν τον κατέβαζαν από την πτήση, σύμφωνα με το λιθουανικό μέσο Delfi.