Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες και σήμερα έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κοντά στην συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CentCom) ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένα πυροβόλο του ΙΚ.

Οι βομβαρδισμοί στη Συρία συνολικά τις τελευταίες δύο ημέρες έφθασαν τις 9 και διεξήχθησαν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη χρήση βομβαρδιστικών, μαχητικών και τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όλα τα αεροσκάφη εξήλθαν από τις περιοχές όπου προσέβαλαν τους στόχους με ασφάλεια», προστίθεται.

Οι επιδρομές γύρω από το Κομπάνι φάνηκαν να αναγκάζουν τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν, την ώρα που ετοιμάζονταν να καταλάβουν την πόλη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, έπειτα από μια πολιορκία τριών εβδομάδων.

Τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας εντάθηκαν αφότου μέλη του ΙΚ ύψωσαν τη μαύρη σημαία τους στο ανατολικό άκρο της πόλης, που είναι επίσης γνωστή με το όνομα Άιν αλ Άραμπ στα αραβικά, προχθές Δευτέρα.

Δύο ακόμη πλήγματα είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ κοντά στη Ράκα, τη ντε φάκτο «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία. Επλήγησαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μαχητές της οργάνωσης, σύμφωνα με τη CentCom. Άλλη μια επιδρομή, κοντά στη Ντέιρ αλ Ζορ, κατέστρεψε ένα άρμα μάχης.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ολλανδία πραγματοποίησαν επίσης χθες και σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.